ACUM:
15.00
Concerte de 5 stele
primite prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 17.00 Concertele roz (R)
Apoi: 18.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Remember Camil Marinescu. Bach, Dediu și Schubert, în stagiunea online a Filarmonicii „George Enescu”

Publicat: marți, 26 Ianuarie 2021 , ora 16.04


Joi, 28 ianuarie, de la ora 19.00, în cadrul stagiunii online a Filarmonicii „George Enescu”, va fi difuzată o înregistrare din 2018, în care Orchestra simfonică, condusă de regretatul dirijor Camil Marinescu, a interpretat Concertul pentru vioară, flaut și orchestră de coarde semnat de Johann Sebastian Bach și Plastic - Rock Concerto de Dan Dediu. Ambele lucrări i-au avut soliști pe flautistul Ion Bogdan Ștefănescu și pe violonistul Gabriel Voicu. În partea a doua a evenimentului, ansamblul a prezentat Simfonia nr. 9 de Franz Schubert.

Despre lucrarea sa, compozitorul Dan Dediu spune că e un dublu concert care pornește de la ideea de a transfera câteva dintre însușirile muzicii rock în domeniul muzicii simfonice concertante. „Plastic - Rock Concerto e o lucrare pe care am scris-o, în 2006, la rugămintea flautistului Ion-Bogdan Ștefănescu - care, iată, o reia și în această săptămână la Ateneu - nu numai pentru flaut, ci și pentru vioară. Pariul meu a fost să folosesc o orchestră de coarde, mai mult sau mai puțin extinsă, cu doi soliști - flaut și vioară - și care să reușească prin această muzică să stilizeze muzica rock, într-un fel mai special. Lucrul acesta a însemnat că a trebuit să mă gândesc foarte mult la organizarea înălțimilor, la organizarea ritmică a discursului și sper să fi reușit ceva în genul plasticului (pentru că rock înseamnă piatră). Ceea ce am făcut eu este un fel de piatră de plastic, de aceea am și numit-o Plastic-Rock Concerto. Așadar, o stilizare a muzicii rock în cadrul muzicii concertante de tradiție simfonică”, a explicat Dan Dediu.

STAGIUNE ONLINE
Joi, 28 ianuarie 2021, ora 19.00, Sala mare a Ateneului român
Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”
Dirijor CAMIL MARINESCU
Soliști ION BOGDAN ȘTEFĂNESCU - flaut
GABRIEL VOICU - vioară
Concertmaistru invitat RADU DUNCA

Program

Johann Sebastian Bach - Concert pentru flaut, vioară și orchestră, după Concertul în re minor pentru două viori și orchestră, BWV 1043
Dan Dediu - Concertul pentru flaut, vioară și orchestră de coarde „Plastic-Rock Concerto”
Franz Schubert - Simfonia nr. 9, în do major, D 944

Înregistratea concertului din 1 martie 2018 va putea fi ascultat pe canalele online ale Filarmonicii „George Enescu“: site, pe pagina de Facebook și pe canalul YouTube.

Partener media al evenimentului este Radio România Muzical.

Concertul este transmis, joi seară, și pe pagina de Facebook a Radio România Muzical.

Camil Marinescu, care a încetat din viață pe 27 iulie 2020, a fost dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu“ în perioada 2012-2019. A studiat la Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa de fagot. La dirijat a fost discipol al maeștrilor Constantin Bugeanu, Cristian Mandeal, Mihai Brediceanu și Pierre Dervaux. A predat fagotul la Universitatea Națională de Muzică din București și, timp de 10 ani, a deținut postul de dirijor rezident la Opera Națională din București. Din 2003, pentru trei stagiuni, a fost dirijor permanent invitat al Berliner Sinfonie Orchester, Germania. Începând cu 2002, Camil Marinescu a fost rezident în Japonia, activitatea sa internațională bucurându-se de succes în numeroase turnee în SUA, Canada, Franța, Austria, Spania, Italia, Mexic, Elveția, Rusia, Australia, China, Marea Britanie, Israel. Dirijând atât repertoriul de teatru liric, cât și repertoriul simfonic, a fost invitat să conducă Minneapolis Opera House din Minnesota (SUA), orchestra OSM din Montreal, Westdeutscher Rundfunk - Köln, Komische Oper din Berlin, Mitteldeutscher Rundfunk din Leipzig. Cu unele dintre aceste ansambluri a realizat înregistrări de referință: opere simfonice complete de George Enescu, lucrări de Janacek, Stravinski, Bruckner, Mozart, Schubert, Beethoven, Debussy, Richard Strauss și Ravel. În Japonia a fost prezent pe scene din Tokio, Kyoto și Osaka. Cu o mare diversitate în abordarea repertoriului - de la Gesualdo da Venosa la opere de Puccini și Richard Strauss, la muzică simfonică contemporană și muzică de film și de jazz - dirijorul include în concertele sale muzica românescă, contribuind la cunoașterea muzicii noastre pretutindeni în lume. Camil Marinescu a desfășurat și o activitate pedagogică susținută, ce include cursuri de dirijat la Universitatea din Osaka și cursuri de estetică și filozofie a culturii la Universitatea din Kyoto. De asemenea, a conferențiat pe teme de analiză muzicală și interpretare la universități din Franța, Spania, Portugalia, Germania și SUA.

Ion Bogdan Ștefănescu, născut în 1969, a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București în 1993, la clasa profesorului Virgil Frâncu. S-a specializat cu Alain Marion (Nissa - 1990); Pierre-Yves Artaud (Darmstadt - 1990); Wolfgang Schultz (München - 1992); James Galway (Veggis - 1995; Regio Emilia - 2003) și a obținut titlul de Master of Music în 1995, la University of Illinois at Urbana-Champaign (SUA), profesorul său fiind flautistul englez Alexander Murray. În 2002 a obținut titlul de doctor în muzică la Universitatea Națională de Muzică din București. De la debutul ca solist în 1983 până în prezent, Ion Bogdan Ștefănescu a susținut o bogată activitate concertistică, evoluând în concerte și recitaluri în Anglia, Franța, Spania, Cehoslovacia, Coreea de Nord, Germania, Olanda, Japonia, SUA. Este laureat cu Premiul I la Concursul „Concertino” (Praga, 1986) și cu Diploma de onoare la Concursul „G. B. Viotti” (Vercelli, Italia, 1984). Deține premiul „Cella Delavrancea” pentru merite în cultură (1991), Premiul Clubului Liones pentru cea mai bună interpretare din cadrul seminarului condus de James Galway, Italia (2003), Medalia „Meritul cultural” (2004), Premiul UCMR pentru interpretare solistică (2007). Este membru fondator al ansamblurilor „Procontemporania”, „Profil” și este membru al Trio „Contraste”; a realizat numeroase înregistrări radio, TV, CD, DVD în România, Germania și Elveția. Biografia sa este inclusă în ediția 1998 Men of Achievement și ediția 1998 Five Thousand Personalities of the World. A compus muzica pentru spectacole produse de SRR, precum și Pianissimo Summer Dream pentru ansamblu de percuție, prima audiție având loc la Conservatorul din Lausanne. Este autorul libretelor de operă Noapte albastră (muzica Diana Rotaru) și „W” după Directorul de teatru de W. A. Mozart și a publicat volumele Joc de oglinzi, Vârstele flautului și Despre pietre și păsări. Din 1997 până în prezent este prim flautist în Orchestra Filarmonicii „George Enescu” din București. Ion Bogdan Ștefănescu cântă pe un flaut Muramatsu.

Gabriel Voicu s-a născut în București și a primit primele îndrumări muzicale de la tatăl său, prof. dr. Emilian Voicu, care îi va fi și acompaniator. În timpul studiilor la Liceul de Muzică „George Enescu” l-a avut ca profesor pe Octavian Rațiu. În 1981, familia sa emigrează în Germania, iar Gabriel Voicu devine discipol al profesorului W. Marschner. Din 1987 studiază cu E. Peinemann la Conservatorul din Frankfurt. În acelasi an, Gabriel Voicu începe studiile de dirijat cu profesorul J. Starek și participă la cursurile de măiestrie ale lui Sergiu Celibidache. Se perfecționează în domeniul muzicii de cameră la Conservatorul din Stuttgart, cu Melos Quartett și participă la diferite cursuri de măiestrie cu Sir Yehudi Menuhin, Yair Kless, Pinchas Zukerman. Din 1991 este invitat la numeroase festivaluri din SUA. Ca solist, dirijor, partener de muzică de cameră și concertmaistru, Gabriel Voicu a colaborat cu James Conlon, Dmitrij Kitajenko, Raphael de Burgos, Markus Stenz, Leif Segerstam, Andrey Boreyko, Christoph Eschenbach, Walter Weller, Michael Sanderling, Igor Oistrah. A concertat în SUA cu Orchestra Festivalului Chautauqua sub bagheta lui Joseph Silverstein și a susținut 96 de recitaluri în Japonia. A realizat turnee în Europa cu orchestra „Camerata Strad”, pe care Gabriel Voicu a fondat-o și a condus-o ca dirijor si director artistic. De asemenea, Gabriel Voicu este inițiatorul Festivalului de muzică de cameră la castelul din Ellwangen, Germania iar în 2006, a devenit director adjunct a Filarmonicii din Hamburg. A avut prilejul de a colabora cu Zubin Mehta în 2013 în cadrul repetițiilor și concertelor de la Münchner Philharmoniker, Bayerische Staatsoper și Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks din München, iar în 2014 la Berlin cu Berliner Philharmoniker și Staatsoper Berlin, cu Daniel Barenboim ca solist. Tot la Berlin a fost asistent al lui Sir Simon Rattle. Gabriel Voicu cântă la o vioară A. Stradivarius din anul 1725.

***

Rămâneți alături de noi pe canalele:

Site-ul Filarmonicii „George Enescu“
Pagina YouTube a Filarmoncii „George Enescu“
Pagina de Facebook a Filarmonicii „George Enescu“