ACUM:
15.00
Concerte de 5 stele
primite prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 17.00 Concertele roz (R)
Apoi: 18.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Profesorul și violoncelistul Marin Cazacu a primit ordinul 'Meritul Cultural', în numele Centrului Național de Artă 'Tinerimea Română'

Publicat: vineri, 15 Ianuarie 2021 , ora 13.43

În urma ceremoniei desfășurate la Palatul Cotroceni în ziua de 15 ianuarie, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, mai multe personalități ale vieții culturale au participat la festivitatea prin care Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a conferit o serie de ordine și medalii.

În acest context, s-a conferit Centrului Național de Artă "Tinerimea Română" Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Ofițer, Categoria F - "Promovarea culturii", în semn de apreciere pentru contribuția importantă avută la dezvoltarea culturală a țării noastre, pentru dăruirea pusă în procesul de educare prin cultură a publicului de toate vârstele, dovedind excelență la nivel național și international

Profesorul și violoncelistul Marin Cazacu, manager al Centrului Național de Artă "Tinerimea Română" a luat cuvântul în cadrul ceremoniei în numele tuturor celor decorați: "Vă mulțumesc în numele colegilor mei, cu care împart bucuria de a fi decorați astăzi de Ziua Culturii Naționale, apreciere care ne onorează și ne obligă în același timp. În aceste vremuri dificile provocate de pandemia de coronavirus, artiștii și conducătorii de instituții de cultură și-au adaptat strategiile culturale la noua situație, și în condiții restrictive au oferit publicului iubitor de artă soluții noi de comunicare a emoțiilor artistice, de care avem atâta nevoie și unii și alții. Însă, toți ne dorim întoarcerea cât mai repede la normalitatea de dinainte de apariția pandemiei. Închinăm munca noastră idealului de a trăi într-o Românie educată și cultivată, în care valorile spirituale ale omenirii să fie cunoscute, însușite și promovate iar cultura scrisă și creațiile contemporane ale poporului român să devină surse de inspirație pentru noi toți. Cultura și educația au fost de-a lungul istoriei mereu prioritare pentru elitele acestui popor. Prin eforturile și strădaniile noastre de azi ne aliniem dezideratelor înaintașilor noștri cu gândul de a contribui la dezvoltarea spirituală a țării noastre și cu speranța de a fi continuate de generațiile viitoare. Închei prin a-l cita pe Mircea Eliade: "Cultura este singurul mijloc de afirmare, și în fața omenirii de azi și în fața istoriei de mâine"."

În cadrul aceleiași ceremonii s-au conferit ordine și medalii după cum urmează :

Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Comandor, Categoria B - "Muzica", Filarmonicii de Stat Sibiu;

Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Comandor, Categoria D - "Arta spectacolului", Teatrului de Comedie București, Teatrului Național "Mihai Eminescu" Timișoara, Teatrului Național de Operetă și Balet "Oleg Danovski" Constanța și Teatrului Național de Operetă și Musical "Ion Dacian" București;

Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Ofițer, Categoria D - "Arta spectacolului", Operei Comice pentru Copii București;

Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Cavaler, Categoria D - "Arta spectacolului", Asociației "UNTEATRU";

Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Comandor, Categoria E - "Patrimoniul cultural național", Muzeului Național de Artă al României.

Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Cavaler, Categoria E - "Patrimoniul cultural național", Asociației Monumentum și Asociației Mioritics;

Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Ofițer, Categoria F - "Promovarea culturii", Centrului Național de Artă "Tinerimea Română".

Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Cavaler, Categoria F - "Promovarea culturii", Centrului Cultural Clujean.

Totodată, în semn de înaltă apreciere pentru contribuția deosebită avută, de-a lungul întregii sale activități, la promovarea culturii și a identității naționale românești, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Național "Serviciul Credincios" în grad de Ofițer domnului Ștefănescu Alexandru, scriitor, critic literar.

De asemenea, în semn de înaltă apreciere pentru contribuția importantă avută, de-a lungul întregii sale activități, la promovarea culturii și a identității naționale românești, Președintele României a conferit Ordinul Național "Pentru Merit" în grad de Ofițer domnului Pânzaru Mihai (PIM), grafician.

În semn de apreciere pentru contribuția importantă avută, de-a lungul întregii lor activități, la promovarea culturii și a identității naționale românești, Președintele Klaus Iohannis a conferit:

Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Cavaler, Categoria A - "Literatura", domnului Feldman Radu Alexandru, scriitor, și domnului Pantea Aurel, scriitor, critic literar.

Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Cavaler, Categoria H - "Cercetarea științifică", domnului Borțun Dumitru, profesor universitar.

Totodată, în semn de apreciere pentru contribuția avută la promovarea culturii și a identității naționale românești, Președintele României a conferit:

Medalia "Meritul Cultural", Clasa a III-a, Categoria C - "Artele plastice", doamnei Ciocan Ioana, curator independent, director general al Pavilionului de Artă București - Art Safari.

Medalia "Meritul Cultural", Clasa a III-a, Categoria F - "Promovarea culturii", doamnei Vulcu Codruța, fondatorul și directorul festivalului ARTmania Sibiu și Vicepreședinte al Asociației Română a Organizatorilor de Concerte și Evenimente Culturale; doamnei Simion-Mercurian Chris, scriitor și regizor; domnului Radu Șerban, director general Cărturești; domnului Kessler Erwin, istoric de artă, curator, filosof, director al MARe - Muzeul de Artă Recentă.

Pentru informații detaliate legate de activitatea Centrului Național de Artă "Tinerimea Română" și de Orchestra Română de Tineret puteți accesa www.tinerimearomana.ro sau https://www.facebook.com/CentrulNationalTinerimeaRomana/