Arhivă : Agenda de concert Înapoi

AUDIO. Concert al Orchestrei Naționale Simfonice a României

Publicat: vineri, 14 August 2020 , ora 10.57

Miercuri, 12 august 2020, de la ora 20.00, în curtea Ateneului Român a avu loc un nou concert din cadrul Festivalului "Vară Magică", organizat de Asociația Culturală Lanto Magia Muzicii. Orchestra Națională Simfonică a României, sub conducerea muzicală a dirijorului Cristian Mandeal a prezentat un program exclusiv pentru orchestră de coarde - Divertismentul KV 136 în re major de Wolfgang Amadeus Mozart, Simfonia simplă op. 4 de Benjamin Britten și Serenada op. 48 în do major de Piotr Ilici Ceaikovski.
A urmărit concertul colega noastră Florica Jalbă:


Orchestra Națională Simfonică a României a prezentat miercuri seară un concert care a reunit trei lucrări de mare popularitate, exclusiv pentru orchestră de coarde, din necesitatea de a respecta restricțiile cauzate de pandemie. Pe scena amplasată în fața coloanelor Ateneului Român s-a creat imaginea unui adevărat templu al artei, ambient care a fost în consonanță cu evoluția spectaculoasă a muzicienilor care au onorat nivelul de virtuozitate impus de lucrările destinate exclusiv instrumentelor cu coarde - omogenitate, un sunet perfect definit, respirații la unison. În plus, interpretarea în aer liber, în zgomotul traficului din jurul Ateneului, a obligat artiștii la un adevărat exercițiu de concentrare. O parte din tinerii care formează Orchestra Națională Simfonică a României activează în ansambluri importante din țară și, așa cum s-a văzut miercuri, cântă cu mare plăcere în formulă. Jovial, maestrul Mandeal și-a asumat și rolul de prezentator, oferind detalii despre programul pe care l-a dirijat fără partitură și cu rigoarea cunoscută.

Seara s-a deschis cu îndrăgitul Divertisment în Re major de Mozart, o lucrare care a înseninat publicul numeros - oameni de toate vârstele, între care am remarcat-o pe cea mai mică dintre toți, o fetiță de doar 3 ani, aflată la primul concert de muzică clasică.

A urmat Simfonia simplă de Britten, o lucrare neoclasică în care se îmbină sonoritățile preclasice cu cele specifice muzicii engleze a începutului de secol XX. Cu un spirit tineresc, i-a cucerit pe muzicienii care au interpretat-o cu tot entuziasmul. Încântătoare și dificilă din punct de vedere tehnic, partea a doua, cântată complet în pizzicato, a creat impresia că ne aflam în fața unei orchestre de mandoline - un scherzo cu sonoritatea unui dans baroc, interpretat cu precizie.

Ultima lucrare din program a fost celebra Serenadă pentru orchestră de coarde de Ceaikovski - intensă, expresivă și spectaculoasă.

Seara s-a încheiat într-o notă emoționantă; maestrul Cristian Mandeal și Orchestra Națională Simfonică a României au dedicat momentul pregătit ca bis memoriei regretatului dirijor Camil Marinescu, răpus de curând de noul coronavirus. Momentul ales a fost partea a II-a, Largetto, din Serenada op. 20 în mi minor de Edward Elgar.

La final, maestrul Cristian Mandeal ne-a declarat: "Am făcut față unor condiții care nu sunt normale pentru a face muzică. Sunt frustrante din multe puncte de vedere - o dată, al distanțării, faptul că oamenii nu se simt unii pe alții, nu cântă umăr la umăr; apoi, pentru faptul că trebuie cântat neapărat în picioare din cauze acustice; apoi, amplificarea, care dă un sunet de conservă (de fapt, oricât de bun ar fi, sunetul rămâne, totuși, artificial); zgomotul de pe stradă, care este insuportabil... Așa încât, a face un concert bun în aceste condiții este o treabă de mare voință și dedicație. Or, copiii ăștia au reușit să cânte ca un mare ansamblu profesionist. E adevărat că o fac pentru că sunt tineri, o fac cu un entuziasm extraordinar, o fac în dorința de a învăța, în dorința de a deveni competitivi. Și mie îmi face mare plăcere să lucrez cu ei, întrucât este o infuzie de energie pe care o primesc din partea lor."

Am cules și câteva impresii din rândul spectatorilor:

"Aș vrea să remarc tinerii care formează această orchestră. Pe lângă talent și muncă se vede bucuria de a cânta. Iar maestrul Cristian Mandeal este deosebit. Silviu Petre - inginer mecanic"

"Mă simt norocos că de câțiva ani pot participa la aceste spectacole. Nu pot decât să-mi amintesc vorbele maicii Benedicta (Zoe Dumitrescu-Bușulenga), care spunea că prin muzică poți exprima totul. Iar spectacolul din această seară chiar a exprimat totul, având în vedere și finalul. Teodor Trăistaru - medic stomatolog"

"Oamenii au nevoie și de puțină speranță. Asta e adevărata relaxare, când sufletul tău se rupe puțin de necazurile care sunt zi de zi. Costin Georgescu - fost director al Serviciului Român de Informații"




Florica Jalba