Arhivă : Agenda de concert Înapoi

'Grădini sonore', a 15-a ediție a festivalului internațional de muzică contemporană MERIDIAN - 3-10 noiembrie 2019

Publicat: luni, 14 Octombrie 2019 , ora 12.42

"...grădina este matematică în natură, așa cum muzica este matematică în emoție." - Krzysztof Penderecki (compozitor)

A 15-a ediție a festivalului MERIDIAN, unul din cele mai importante festivaluri de muzică nouă din țară, vă așteaptă între 3 și 10 noiembrie 2019 să intrați cu sufletul, mintea și urechile deschise într-o lume a experiențelor și experimentelor muzicale. Concerte camerale și electronice, discuții și proiecții, cu artiști români și invitați din Suedia, Italia, Austria, Polonia și Danemarca, au loc timp de opt zile în București, Arad, Cluj, Timișoara și Sibiu. Pornind de la tema festivalului, SONIC GARDENS ("Grădini Sonore"), fiecare manifestare va urma modelul unei grădini, reale sau imaginare: "Grădina sălbatică", "Grădina labirint", "Jungla electronică", "Grădina de ceață" sau "Grădina Zen" sunt câteva din conceptele propuse de festivalul MERIDIAN.

Micro-cosmos, oază, invitație, mister, înfrunzire sălbatică, explozie de culori, poteci labirintice, teatru instrumental, amenajare rafinată, junglă electronică, zen, multimedia, cameral, puzzle, polistilism, arabescuri, ritual, catifea albastră, ecouri, dans, coșmar, suprarealism, contraste, plăceri sonore: grădina Meridian vă așteaptă pașii.(Diana Rotaru, director artistic)

Artiști precum marele flautist italian Mario Caroli, violonistul experimental suedez George Kentros, carismaticul duo vienez Matei Ioachimescu (flaut) și Alfredo Ovalles (pian), expresivul duo american Luosha Fang (vioară/violă) și Michael Djupstrom (pian), explozivul contrabasist Aleksander Gabry¶ (Polonia) sau virtuozul violist Marius Ungureanu (Danemarca) sunt invitați în "Grădinile Sonore" alături de reputați muzicieni locali.

Metafora este "unealta" artistului. Cu ea plantează în imaginație plăsmuiri de care avem nevoie fără sa știm că avem nevoie. Metafora grădinii cuprinde și procesul și rezultatul unui act transformator subtil. Grădini de stiluri, de idei, de așteptări, de intrebări, de provocări. Grădini familiare sau necunoscute. Sunt teritorii de vizitat și explorat în ediția a 15-a a Festivalului Meridian.(Irinel Anghel, consultant artistic)

Intrarea este liberă la toate evenimentele, cu excepția concertelor incluse în stagiunile filarmonicilor. Palatul Cantacuzino, Universitatea Națională de Muzică, Ateneul Român și Casa Artelor "Dinu Lipatti" (București), Academia Națională de Muzică "Gheorghe Dima" (Cluj), Filarmonica de Stat Arad, Facultatea de Muzică și Teatru a UVT și Biblioteca Centrală "Eugen Todoran" (Timișoara) și Biblioteca Județeană "Astra" (Sibiu) sunt spațiile de desfășurare a festivalului.