Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Royal - concert cu muzică și instrumente din vremea Familiei de Hohenzollern

Publicat: marți, 2 Octombrie 2018 , ora 12.00

Joi, 4 octombrie 2018, începând cu ora 19:00, în Salonul Cerchez al Muzeului Național Cotroceni are loc un concert cameral în cadrul proiectului ROYAL, concert cu muzică și instrumente din vremea Familiei de Hohenzollern. Proiectul, finanțat de AFCN, este organizat de Asociația VBC în parteneriat cu Muzeul Național Cotroceni, cu sprijinul Muzeului Național al Literaturii Române și al Societății Basarabia, având ca partener media Radio România Muzical.

Ne aflăm într-un an jubiliar: sărbătorim împlinirea unui veac de la nașterea României moderne sub forma unei monarhii parlamentare conduse de regi din dinastia Hohenzollern. În contextul unei atât de semnificative aniversări, am considerat binevenită idea pianistei Karina Șabac, inițiatoarea și directorul artistic al proiectului Royal - Concert cu muzică și instrumente din vremea familiei de Hohenzollern, de organizare a unui concert care să oglindească muzical traiectoriile convergente ale celor două culturi - română și germană.

Concertul nostru începe printr-o incursiune muzicală în vremurile de glorie ale regatului prusac. Pagini baroce și preclasice - majoritatea semnate de compozitori aflați sub patronajul acelui Hohenzollern luminat care a fost împăratul Frederic cel Mare - vor fi cântate pe instrumente istorice, datând din secolul al XVIII-lea (fortepiano, oboi baroc și viola da gamba). În plus, e semnificativ faptul că doi dintre interpreți sunt membri marcanți ai Orchestrei Simfonice din Aachen, deci vin din vechea capitală a Sfântului Imperiu Roman, oraș ridicat la acest rang de către Carol cel Mare, suveranul pe care nu puțini istorici îl consideră drept părintele simbolic al ideii de lărgire și unificare a granițelor europene.

Acestei prime jumătăți a concertului i se adaugă, în a doua parte, pagini reprezentative din muzica românească, datând atât din perioada regilor României, cât și din cea contemporană. Se va apela acum la instrumente moderne (vioară, violă, violoncel și pian) șiinterpreți români de prestigiu se vor alătura celor invitați din Germania.

Diana Moș-vioară, Sarah Perl-viola da gamba, Andrew Simpson-violă, Marin Cazacu-violoncel, Stephane Egeling-oboi baroc și Karina Șabac-pianoforte și pian vor interpreta, în prima parte, piese camerale scrise de John Cristopher Pepusch, Cristoph Schaffrath, Franz Benda, Louis Ferdinand Prinz von Preußen, Carl Philippe Emanuel Bach, Georg Philipp Telemann și, în partea a doua, compoziții de Doina Rotaru, Constantin Dimitrescu, Joachim Albert Prinz von Preußen, George Enescu, Valentin Gheorghiu și Dan Dediu.

La Centenarul Marii Uniri, aceasta este harta culturală pe care concertul nostru o propune publicului: integrarea firească a României moderne, născută sub zodia regilor de Hohenzollern, într-o Europă unită și capabilă să inspire.

Organizatorii mulțumesc Muzeului Național al Literaturii Române pentru sprijin. Mulțumiri aducem Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj pentru gestul generos de a oferi concertului pianofortele său, construit în stil vienez în jurul anului 1820 de către Adalbert Stabernak și restaurat de Gert Hecher în 2014. Oboiul baroc al lui Stephane Egeling este un Grundmann din 1777. Viola da gamba a interpretei Sarah Perl este construită de Ölmüller, în replică după un Colichon din 1680. Marin Cazacu cântă pe un violoncel Lorenzo Ventapane din 1820.