Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Capodopere de Beethoven și Ceaikovski, în viziunea lui Christian Badea la Filarmonica 'George Enescu'

Publicat: miercuri, 18 Octombrie 2017 , ora 10.31

Miercuri,18 octombrie, și vineri, 20 octombrie 2017, de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, Orchestra Simfonică a Filarmonicii "George Enescu", condusă de celebrul dirijor Christian Badea, va avea în program Concertul nr.3 pentru pian și orchestră de Ludwig van Beethoven și Simfonia nr. 5 de Piotr Ilici Ceaikovski.


Concertul pentru pian nr. 3 în Do minor, op.3
de Ludwig van Beethoven a fost prezentat în premieră absolută pe 5 aprilie 1803, când însuși compozitorul s-a aflat pe scenă în calitate de solist. Nu terminase de scris partitura dedicată Prințului Louis Ferdinand al Prusiei. Prietenul lui Beethoven, Ignaz von Seyfried, care îi întorcea paginile, a scris: "Nu am văzut altceva decât pagini goale; în cel mai bun caz, pe unele dintre ele erau mâzgălite câteva hieroglife egiptene total neinteligibile pentru mine, pentru a servi drept indicii pentru el; a cântat aproape toată partea solo din memorie deoarece, după cum s-a mai întâmplat, nu a avut timp să treacă totul pe hârtie".


Simfonia a 5-a în mi minor, op.64
de Piotr Ilici Ceaikovski s-a cântat în premieră absolută pe 17 noiembrie 1888 la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg și a fost dirijată de însuși compozitorul. Pe 15 aprilie 1888, cu o lună înainte de a începe să compună lucrarea, acesta nota despre prima parte: "E vorba de o completă resemnare în fața sorții...". Simfonia s-a cântat în premieră pe 17 noiembrie 1888 la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg, fiind dirijată de Ceaikovski.


Concert simfonic

Miercuri, 18 și Vineri, 20 Octombrie 2017, ora 19:00 - 21:00

Sala Mare a Ateneului Român

Orchestra Simfonică a Filarmonicii "George Enescu"

Dirijor: Christian Badea

Solist: Eduard Stan

Program: Ludwig van Beethoven - Concertul nr.3 pentru pian și orchestră

Piotr Ilici Ceaikovski - Simfonia a V-a

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.

Program: Marti - Vineri 12:00 - 19:00

Telefon: 021.315.68.75

Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro


Christian Badeaa studiat vioara la Conservatorul de muzică din București și dirijat de orchestră la Bruxelles. A continuat studiile de dirijat la Mozarteum din Salzburg, sub îndrumarea maestrului Herbert von Karajan și s-a perfecționat la Juilliard School din New York, unde principalul său mentor a fost Leonard Bernstein. Locuiește în Statele Unite, însă se întoarce frecvent în România, fiind dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii "George Enescu" din 2012. Din dorința de a ajuta la dezvoltarea tinerelor generații de muzicieni, Christian Badea a înființat, în decembrie 2011, Fundația Română pentru Excelență în Muzică (FREM). Programele FREM oferă tinerilor muzicieni deosebit de talentați din România posibilitatea de a se perfecționa, prin proiecte de cea mai înaltă ținută artistică, alături de colegii lor din alte țări și de muzicieni de renume internațional. În același timp, Fundația o organizat Festivalul Internațional de Muzică Sibiu Hermannstadtși proiectul Parsifal la Ateneul Român - în partenariat cu Filarmonica "George Enescu" și Institutul Cultural Român. În mai 2015, Christian Badea a condus actul al III-lea din "Parsifal", după care, în deschiderea următoarei stagiuni a pus în scenă, în dublă calitate, de dirijor și regizor, actul I din opera lui Richard Wagner, un concert-spectacol care s-a impus, cu siguranță, drept cel mai important eveniment cultural-muzical al anului 2016. "În domeniul artei si mai ales al muzicii, merităm și trebuie să facem mult mai bine din toate punctele de vedere - educație, profesionalism, calitatea performanței, stagiuni și evenimente, management, infrastructură, finanțare, legislatie. Cam totul este de reevaluat, regândit, reformat și adus la cerințele secolului 21 si al apartenenței României la UE și la cultura europeană", declară dirijorul Christian Badea. "Avem talent și avem tradiție, dar nivelul general scade în fiecare an și cei mai buni tineri pleacă. Rezultatele demonstrează, în mod concret, că timpul pentru a schimba proverbialul se poate și așa a trecut de multă vreme", subliniază artistul.


Născut în 1967 la Brașov, pianistul Eduard Stan s-a stabilit în Germania la vârsta de 11 ani. Caracterizat de ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung drept "pianist în posesia unui eminent sens al nuanțelor", concertează în majoritatea țărilor europene și în S.U.A. În 2010 a debutat cu mare succes la Filarmonica "George Enescu" din București cu concertul de Grieg, sub bagheta maestrului Christian Badea. Eduard Stan este un apreciat partener de muzică de cameră, renumita revistă de specialitate The Strad descriind-ul ca pe "un talent fin al retragerii cu un simț înnăscut pentru echilibrul sonorității". De peste zece ani concertează cu regularitate în duo împreună cu violonistul Remus Azoiței din Londra, cu care a înregistrat în premieră mondială integrala lucrărilor pentru vioară și pian de George Enescu.