Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Festivalul de Muzică Contemporană Cluj Modern, ediția a XII-a

Publicat: marți, 11 Aprilie 2017 , ora 13.36

Ediția a douăsprezecea a Festivalului Cluj Modern își propune să continue seria de succese crescânde a ultimelor ediții, ce i-au consolidat locul de reper pe harta culturală a țării, cu bune ecouri și peste graniță.

Oferta repertorială a ediției - una din principalele mize ale unei asemenea manifestări - este variată, inventivă, deschisă unui fertil dialog local-național-universal în creația muzicală. Se remarcă programul "DIASPORA - Between Energy and Nostalgy", un sensibil barometru al prezențelor creative românești disipate în centre de mare anvergură și tradiție culturală ale străinătății - Berlin, Viena, Paris, Montreal, Heidelberg, Los Angeles - dar și paradoxala "străinătate" a Chișinăului.

Un alt program tematic cu tentă insolită este intitulat "Ethnochorologhion", în care un repertoriu coral de factură modernă cu inspirație din folclor se intersectează cu piese avangardiste pentru percuție solo, conținând la rândul lor aluzii folclorice. Titlurile celorlalte seri - "Cluj à la carte", "Strings Only", Green Thing Ensemble - "Verde", "Cvartetul Arcadia" întregesc un tur de orizont promițător.

Sunt prezentate lucrări devenite repere clasice ale înnoirii de limbaj și stil ale contemporaneității precum Cvartetul nr. 2 de Arnold Schoenberg sau celebra Ofrandă victimelor Hiroșimei de Krzysztof Penderecki - dar și lucrări în primă audiție mondială ale unor compozitori români - Cornel Țăranu, Ciprian Pop, Cristian Bence-Muk - sau străini - Miklós Csemiczky (Ungaria).

Manifestarea și-a asigurat colaborarea unor forțe interpretative clujene de cel mai înalt nivel: Cvartetul Transilvan, Corul de cameră Cappella Transylvanica, Cvartetul Arcadia, Ansamblul de muzică contemporană AdHOC dirijat de Matei Pop, percuționistul virtuoz Mircea Ardeleanu. Nu lipsesc artiști invitați din străinătate - maestrul saxofonului Daniel Kientzy din Franța, Green Thing Ensemble din Viena, soprana Julia Sitkovetsky din Anglia și foarte tânărul violonist Kristóf Tóth din Ungaria.

Parteneriatul tradițional cu Filarmonica "Transilvania" prilejuiește un final de festival la altitudinea regalului vocal-simfonic al Orchestrei și Corului Filarmonicii, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare.

Nu va lipsi nici în această ediție o zi consacrată reflecției și schimbului de idei asupra muzicii, prin simpozionul internațional al cărui key-note speaker va fi reputatul muzicolog și interpret dr. William Kinderman de la University of Illinois, S.U.A.

www.clujmodern.ro

Biletele pentru concertele din 22, 23, 25, 26 și 27 aprilie (12 lei) vor fi puse în vânzare de către Asociația AMGD, cu anticipație și la sala de spectacol cu o oră înaintea concertelor / Biletele pentru concertele din 24 și 28 aprilie vor fi puse în vânzare de către Filarmonica de Stat "Transilvania" / Pentru studenți și pensionari se aplică o reducere cu 50%.

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri principali:

Institutul Cultural Român

Filarmonica de Stat "Transilvania"

Parteneri:

Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România

Fundația Sigismund Toduță

Școala doctorală "Sigismund Toduță"

Arhivele Bartók Budapesta

Institutul Polonez

Institutul Francez Cluj-Napoca

Parteneri media:

Radio România Cluj, Radio România Muzical, Radio România Cultural, artactmagazine.ro,

clujtoday.ro, cluj.com, clujlife.com, clujulcultural.ro, Cotidianul Transilvan, dispersie.ro, Făclia, fest.ro, Ilikecluj.ro, mklasica.ro, Napoca FM, napocanews.ro, oradestiri.ro, orasulcluj.ro, Szabadság, TVR Cluj, Zile și Nopți Cluj-Napoca.