Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Expoziția magi*k - o tehno-arheologie a orașului București, de la radio la internet

Publicat: marți, 4 Octombrie 2016 , ora 12.43

5 octombrie - 15 noiembrie @MNAC Sala Dalles
Vernisaj: miercuri, 5 octombrie, 19:00

Începem sezonul de toamnă și de Suedia creativă cu magi*k - o expoziție interactivă despre istoria apariției mass media în București. Pornim de la antenele radio art deco și ajungem la epoca contemporană, când orașul e pus în priză la rețeaua globală.

Modulab și Zeppelin, sprijiniți de companiile suedeze, vă aduc povești pline de umor, artă și tehnologie despre fragmente de arhitectură și istorii personale, o explorare neobișnuită a orașului ascuns, privit printre antene bricolate, rețele de cartier, puricii din televizor și pixelii colorați ai lumii magice de azi.

Azi vedem o diversitate de antene pe acoperișurile caselor și blocurilor din București ce par niște obiecte fără sens, dar care vorbesc despre fenomenul tehnologic cu cel mai mare impact asupra societății: apariția culturii media. Această istorie pornește de la momentul apariției radioului în București în anii '20, când antenele radio erau un simbol al unei cuceriri tehnologice epocale, afișate cu mândrie în arhitectura art deco și pe clădirile moderniste. În perioada de după război, când radioul și TV-ul deveniseră tehnologii de masă, în România blocurilor comuniste apar antenele improvizate și bricolate pentru a accesa cât mai multe posturi, ca formă de rezistență față de izolarea politică a țării. Imediat după anii '90, acestea sunt înlocuite de parabolice și ulterior de acces la media facilitat de cablu și, azi, de fibră optică.

Pornim de la acest documentar în care evidențiem atât arhitectura, cât și artefactele din perioadele respective - radiouri și electrocasnice, reclame în jurul universului domestic pe care tehnologia îl adusese la acele momente. Punctând legăturile între diverse momente ale orașului (cel a vilelor moderniste, cel al blocurilor) și vocabularul vizual al antenelor, implicăm și legătura între diverse practici creative de la arhitectură la design de produs sau design grafic, precum și straturi culturale mai profunde - practici sociale și rearanjări ale vieții domestice.

Istoria vizuală a orașului citit prin antene și cabluri este completată de instalațiile care ne vor face să simțim zumzetul semnalului, al undelor invizibile care transportă informație și care ne-au schimbat viața.

* Fb event

5 instalații interactive, un docu-fiction despre istoria Bucureștilor de la radio la internet

Magi*k explorează particularitățile istoriei media din România din perspectiva tehnnologilor de conectare prin intermediul a cinci instalații interactive realizate de Modulab. Acestea investighează ritualurile de la începutul interacțiunii noastre cu tehnologiile media și felul în care conținutul radio și TV a revoluționat percepția asupra lumii în paralel cu ilustrarea fenomenelor fizice, în special a spectrului electromagnetic, a căror înțelegere și exploatare constituie baza de evoluție a acestor tehnologii.

Expoziția este susținută și de o importantă componentă de documentare multi-stratificată a fenomenului media în România: pornind de la antenele și cablurile ce formează o componentă vizuală particulară a orașului București și trecând prin istoria radioului, a televizunii și a conectivității la Internet până la reverberațiile sociale și culturale ale acestor fenomene la nivel local. "Mag*c" este un hibrid curatorial între expo-documentar, artă interactivă și science exhibition ce îmbină practici diverse de documentare și vizualizare pentru a oferi vizitatorilor o experiență imersivă în domeniul cu cea mai puternică influență asupra societății actuale.

Instalația "The Dark Radio" aduce în spațiul expoziției echivalentul radio a Dark Web-ului, frecvențele ascunse aparatelor noastre de radio și conținutul pe care acestea îl criptează.

"Estalgic TV" este un portal către magia televiziunii de pe vremea când un simplu strigăt de la un balcon cu "Desene" sau "Dallas" avea puterea să golească într-o clipă parcuri și stăzi, laolaltă cu frustrarea de a trebui să ajustezi mereu antena să scapi de "purici".

"Lambda (λ)" îți dezvăluie frumusețea ascunsă a simetriilor trigonometrice ale undelor ce fac posibile telecomunicațiile indispensabile vieții contemporane.

"RF278" va capta toate undele din poșetele și buzunarele vizitatorilor, emise prin intermediul gadgeturilor acestora, și le va aduce în fața acestora, în timp real, prin intermediul unei vizualizări spectaculoase.

"Cosmic Soup" adaugă o dimensiune cosmică, la propriu, expoziției, prin vizualizarea în timp real a radiațiilor care vin de la stele, din cele mai îndepărtate colțuri ale galaxiei.

Expoziția Magi*k face parte din programul Suedia Creativă #3, organizat de Ambasada Suediei și Asociația Zeppelin
Partener principal: ABB
Sponsori: Absolut, H&M, Husqvarna, IKEA, Volvo
Cu sprijinul: Ecolor, Ericsson, Scania, Securitas, Skanska, Volvo Trucks, Zewa

Expoziția Magi*k este organizată împreună cu Modulab și Muzeul Național de Artă Contemporană

• Proiect cultural finanțat în cadrul Programului cultural "București - Orașul in-vizibil"
• Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național - AFCN

e-zeppelin.ro/suedia-creativa