Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Succes fulminant în debutul Turneului Național ‚Muzica în Palatele României’

Publicat: joi, 4 August 2016 , ora 8.55

Miercuri 3 august 2016, superbul Palat Marincu din Calafat, edificiu arhitectonic construit după planurile arhitectului francez Paul Gottereau, renumit la începutul secolului al XX-lea în România, unde a mai proiectat și Palatul Regal din București, Biblioteca Centrală Universitară, Casa CEC de pe Calea Victoriei și Palatul Jean Mihail din Craiova, s-a dovedit a fi neîncăpător la primul concert al ediției a IV-a a Turneului “Muzica în Palatele României”.  

Costin Soare, atât la lăuta, cât și chitara, a hipnotizat, a încântat și a reușit să ridice sala în picioare. Artistul a trecut cu nonșalanță, dar perfect ancorat din punct de vedere stilistic de la interiorizatul repertoriu renascentist, la spumoase piese sud-americane ale secolului XX.

Chiar dacă preconizatul concert de la Castelu Peles, din 6 august, nu va mai avea loc pentru moment, acest regal sonor va fi prezentat până pe 21 august 2016, în alte 9 spații încărcate de istorie și frumos, sub genericul Turneului “Muzica în Palatele României”, manifestare organizată de Asociația Culturală “Pro Valores”. Turneul se va desfășura, în locuri foarte spectaculoase, care vor oferi cu prilejul turneului o nouă atracție: Cetatea Prejmer (duminică 7 august 2016, ora 17.00), Castelul Károlyi din Carei (marți 9 august, ora 18.00), Castelul Nako din Sânnicolau Mare (miercuri 10 august 2016, ora 18), Cetatea Făgăraș (joi 11 august 2016, ora 19), Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia (duminică 14 august 2016, ora 12), Palatul Culturii din Iași (joi 18 august 2016, ora 18.00), Palatul Cuza din Iași – Muzeul Unirii (vineri 19 august 2016, ora 18.00), Palatul Sturdza de la Miclăușeni (sâmbătă 20 august 2016, ora 17.00) și Palatul Cuza de la Ruginoasa (duminică 21 august 2016, ora 12.00).

Ca și la Palatul Marincu, pe parcursul Turneului “Muzica în Palatele României”, iubitorii artei sunetelor se vor lăsa învăluiți de armonii imaginate de: Valentin Bakfark, John Dowland, Joan Ambrosio Dalza, Isaac Albeniz, Jorge Morel, Ariel Ramirez, Agustin Barrios-Mangore, Heitor Villa-Lobos și Francisco Tárrega.

Costin Soare, născut în 1978, s-a impus în lumea muzicii clasice din România în dublă ipostază de interpret și pedagog al chitarei și lăutei. A susținut recitaluri în țară și în străinătate; este președintele Asociației Culturale Kitharalogos, inițiator și director artistic al Festivalului International “Serile de chitară”, ajuns în 2015 la cea de-a cincea ediție. Este profesor la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” și profesor asociat la Universitatea de Muzică din București. A absolvit cursurile de master ale Royal Scottish Academy of Music and Drama – Glasgow, UK, iar în anul 2008 și-a finalizat studiile (“teacher training program”) la Universitatea de Educație (Departamentul de Muzică) din Sapporo, Hokkaido, Japonia, ca bursier al guvernului japonez. Apare frecvent în juriile concursurilor naționale și internaționale din țară, unde contribuie la descoperirea și recompensarea tinerilor muzicieni. În 2013 și 2014 a fost invitat ca profesor la cursurile de vară ale “Academiei Sighișoara”, iar în iunie 2014, în urma turneului de concerte și conferințe desfășurat în cinci orașe, a lansat CD-ul intitulat „Nocturne și dansuri”, cu lucrări pentru chitară solo înregistrate în premieră la noi, aparținând unor creatori ca: Bach, Britten și Takemitsu. În anul 2015 a susținut Turneul Național „Armonii pascale”, împreună cu actrița Daniela Nane și pianista Ioana Maria Lupașcu. În luna iulie 2016 este profesor invitat al Academiei ICon Arts de la Sibiu.

Amănunte pe: https://muzicainpalateleromaniei.wordpress.com/