Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Cutia Pandorei - Film mut cu acompaniament live

Publicat: luni, 6 Octombrie 2014 , ora 10.22

În Sala mare a Ateneului Român, Institutul Goethe din București și Filarmonica "George Enescu" anunță un nou eveniment extraordinar în cadrul căruia filmul mut și muzica live stau alături.


CUTIA PANDOREI
11 octombrie 2014, ora 19:00, Ateneul Român

Film mut cu acompaniament live
Primă audiție absolută
DIRIJOR: Stefan Geiger
REGIA: Georg Wilhelm Pabst (1929)
MUZICA: Dominik Schuster
INTERPRETEAZĂ: Orchestra Națională Română


"Cutia Pandorei" cu Orchestra Națională Română, sub bagheta lui Stefan Geiger (Hamburg), vine în continuarea succesului înregistrat de "Aventurile Prințului Ahmed", în martie 2013. Filmul este o dramă germană din 1929.

Sursele literare - "Spiritul Pământului" și "Cutia Pandorei" (Frank Wedekind) - i-au inspirat regizorului Georg Wilhelm Pabst personajul Lulu și ale sale grațioase bătăi din aripi de fluture colorat, cu care se mișcă prin elegantul apartament al iubitului ei, Dr. Schön. Se îmbrățișează cu toți bărbații, face exerciții la bară, agățată de brațul musculos al lui Rodrigo, iar la nunta ei nu dansează cu soțul, ci cu o femeie frumoasă. Pabst a văzut în Louise Brooks o actriță deosebit de senzuală, erotismul și lascivitatea ei fiindu-i însă învăluite într-o aură de inocență și puritate.

Muzica originală a acestui film a fost compusă de Willy Schmidt-Gentner, unul dintre cei mai prolifici și de succes compozitori germani de muzică de film ai anilor '30. Stilul lui Schmidt-Gentner poate fi descris drept unul antrenant, de operetă.

"Cutia Pandorei", unul dintre filmele deschizătoare de drum din istoria cinematografiei germane, a necesitat, totuși, o partitură special scrisă pentru a corespunde structurii orchestrelor de cinematograf ale vremii, cum ar fi "Gloriapalast" din Berlin, de la sfârșitul anilor '20. Acesta este motivul pentru care, la invitația Institutului Goethe, noua versiune a compozitorului Dominik Schuster (München) se dorește a fi o "restituire muzicală".

Răspunzând acestei provocări, dar și invitației din partea Goethe-Institut, dirijorul Stefan Geiger și Orchestra Națională Română prezintă în primă audiție absolută noua partitură muzicală compusă special pentru a acompania pelicula originală.


Biletele se pot cumpăra de la casa de bilete a Ateneului Român.
Program: Marți - Vineri 12:00 - 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervări accesați site-ul www.fge.org.ro