Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Seria de concerte SoNoRo Conac iunie 2014 continuă la Conacul Bellu din Urlați

Publicat: luni, 16 Iunie 2014 , ora 9.32

Al treilea concert SoNoRo Conac din luna iunie are loc pe 18 iunie la Conacul Bellu din Urlați, monument istoric de o mare frumusețe, care a aparținut familiei Bellu și este situat în apropierea Bucureștiului. Conacul se află în prezent în componența Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova (Ploiești) și a fost restaurat în 2004. Concertul SoNoRo va începe la ora 19, cu un program muzical compus din piese ale compozitorilor Jean-Marie Leclair, Zoltán Kodály, Antonín Dvoűák și Johann Halvorsen. Muzicienii SoNoRo care vor concerta la Conacul Bellu sunt Răzvan Popovici (violă), Christian Naș (violă) și Alexandra Bobeico (vioară).


Programul serii:

JEAN-MARIE LECLAIR (1697-1764) - Sonată pentru două viole în la major, op. 12, nr. 2
ZOLTÁN KODÁLY (1922-1967) - Serenadă pentru două viori și violă, op. 21
ANTONÍN DVOŰÁK (1841-1904) - Terzetto pentru două viori și violă în do major, op. 74
JOHANN HALVORSEN (1864-1935) - Passacaglia pentru vioară și violă după o temă de G.F. Händel

Muzeul Conacul Bellu se află pe str. Orzoaia de Sus nr.2, iar accesul se face prin șoseaua Ploiești - Urlați.

Circuitul SoNoRo Conac din luna iunie continuă cu Conacul Cuza, Muzeu memorial "Alexandru Ioan Cuza", Ruginoasa (Iași), Sinagoga din Bistrița, monument istoric, Castelul Corvinilor (Hunedoara) și încheie luna la Conacul Hodoni (Timișoara), pe 27 iunie.

Accesul se face numai pe baza de invitație sau rezervare la: mariaclara@sonoro.ro sau 0741.190.470.

***

Deschiderea ediției a doua a SoNoRo Conac a avut loc pe 10 mai la Conacul Manasia de pe domeniul cu același nume și i-a adus un omagiu scenografului și pictorului George baron Löwendal (1897-1964). A urmat concertul de la Vila Dobrușa (Drăgășani), de pe 9 iunie și concertul de la Casa Avramide (Tulcea), pe 15 iunie.


Calendarul concertelor SoNoRo Conac din iunie 2014:

Conacul Cuza, Muzeu memorial "Alexandru Ioan Cuza", Ruginoasa (Iași), 21 iunie

Sinagoga din Bistrița, monument istoric, 24 iunie

Castelul Corvinilor (Hunedoara), 26 iunie

Conacul Hodoni (Timișoara), 27 iunie

Muzicienii SoNoRo care vor concerta în luna iunie sunt Diana Ketler (pian), Răzvan Popovici (violă), Christian Naș (violă) și bursierii programului SoNoRo Interferențe.

Programul SoNoRo Conac va continua în luna septembrie cu o serie de concerte de muzică de cameră la Conacul Apafi (Mălâncrav), Biserica Neagră din Brașov, Conacul Ghyka de la Cotești și Casa Monteoru din București.

***

Conacul Bellu

Conacul Bellu este construit în stil arhitectonic vechi românesc și datează de la jumătatea secolului al XIX-lea. Amestecul de rafinament și desăvârșită frumusețe îl recomandă ca fiind cel mai frumos conac de secol XIX din Țara Românească. "Casa mică", așa cum era denumită, era locuința familiei baron Alexandru Bellu, care făcea parte dintr-un complex arhitectonic de clădiri care au înfruntat cele două războaie mondiale și cutremurele din 1940, 1977, 1984 și 1990.

În 1926, familia Bellu a donat Academiei Române întreg complexul de clădiri aflat la Urlați. În 1953 complexul a intrat în patrimoniul muzeal, iar din 1954 a funcționat ca muzeu regional. Din 1990 este în componența Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova. Muzeul adăpostește un patrimoniu mixt de artă plastică și decorativă, etnografie (ceramică, țesături, unelte, covoare românești din sec. al XIX-lea), coloane și capiteluri, chenare de uși și ferestre sculptate în piatră din veacurile al XVII-lea, al XVIII-lea, cărți rare în ediții de lux, picturi din sec. al XIX-lea, faianță, mobilier stil din diverse epoci, artă orientală și extrem-orientală (vase și stampe japoneze, vase de aramă, mobilier), icoane și arme din secolele al XVIII-lea, al XIX-lea.

Mobilierul a aparținut aproape în totalitate familiei Bellu: scaunele din sufragerie, salon și dormitor, scaunele cu spătar de pânză care se strâng din două părți, scaunul cu tapițerie din piele în formă de tron, masa mare din sufragerie, din dormitor, măsuțele de toaletă, de ceai sau turcești încrustate cu sidef, biblioteca cu vitrină, dulapul de haine, comoda, scrinul cu sertare sau patul cu baldachin. Tot din colecția Bellu sunt tablourile: "Portret de bărbat" de Pavel Dincovici, "Țărancă" de Eugen Maximovici, "Bătrân cerșetor" de Theodor Aman, icoanele, candelabrele, sfeșnicele, stampele japoneze și vasele orientale, precum și valoroase litografii realizate de Carol Popp de Szathmary la jumătatea secolului al XIX-lea.

În ultimii ani s-au efectuat mai multe intervenții de restaurare a conacului, în 1994, 1995 și 1997; demersurile de salvare a conacului au continuat și în martie 2004, când clădirea a intrat într-un amplu și complex proces de restaurare capitală.

Conacul se completează cu o cramă boierească cu piese cioplite în piatră (linuri, călcătoare) din sec. II-III și alte utilaje și vase pentru producerea vinului din cele mai vechi timpuri și până azi.

***

Informații despre proiect

În 2013, Asociația Sonoro a pus bazele unui nou proiect - SoNoRo Conac- , care își dorește, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a patrimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României. În 2013, SoNoRo Conac a desfășurat o serie de 11 concerte în clădiri de patrimoniu din toată țara, printre care Casa Ion Mincu din București, Castelul Cantacuzino, Conacul Petre P. Carp, Castelul Bran, Mănăstirea Curtea de Argeș și Portul Cetate.

SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural și ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect își propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate - clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural.