Arhivă : Concursuri Înapoi

Concurs - 18 august 2015

Publicat: marți, 18 August 2015 , ora 16.20

Premiul pus în joc pentru ziua de 18 august : 1 CD "Lisa Batiashvili - Johannes Brahms & Clara Schumann" oferit de Universal Music Romania

Câștigătoarea concursului din 17 august 2015: Elena Vasile

Piesa zilei este partea a IV-a din Simfonia nr.45 de Joseph Haydn, cu Orchestra de Cameră Radio, concertmaestru Radu Zvorișteanu.

Joseph Haydn, unul dintre cei trei maeștri ai primei școli vieneze, reprezentând clasicismul muzical, a scris 104 simfonii. Simfonia nr.45 a fost compusă în anul 1772 și are și o poveste, din care a rezultat și titlul acestei simfonii, Despărțirea.

În acea perioadă, Joseph Haydn era angajat la curtea prințului Nikolaus Esterhazy, iar șederea la reședința de vară de la Esterhaza se prelungise foarte mult; toți muzicienii de la curte doreau să-și regăsească familiile, lăsate la reședința principală din Eisenstadt. Așa că Haydn transmite mesajul muzicienilor către prinț cu ajutorul acestei simfonii, scriind o parte a patra cu totul ieșită din tipare. Dacă în simfonia clasică, partea a IV-a este una rapidă și veselă, în această simfonie nr.45 de Haydn, partea a IV-a începe în tempo rapid, dar apoi tempo-ul devine din ce în ce mai rar, iar unul câte unul, muzicienii din orchestră își încheie discursul și, la premieră, au și ieșit de pe scenă. În fine, când ultimul a încheiat simfonia, a stins lumânarea și a ieșit, prințul Esterhazy a înțeles mesajul și le-a dat voie muzicienilor săi să plece pentru a-și revedea famiile.

Și astfel, numele Simfoniei nr.45 a rămas Despărțirea, datorită acestei părți a IV-a.