Arhivă : Votează discul de muzică clasică al anului 2013 Înapoi

Winds of joy - Claudio Abbado și Orchestra Mozart - Music box, 15 aprilie 2013

Publicat: marți, 16 Aprilie 2013 , ora 9.38

Vă prezint un album lansat de casa Deutsche Grammophon în 2 aprilie 2013: Winds of joy cu Orchestra Mozart din Bologna, dirijată de Claudio Abbado. Celebrul dirijor italian va împlini în iunie 80 de ani, motiv pentru celebra casă de discuri de a-l aniversa prin lansarea, anul acesta, a mai multe titluri. Primul dintre acestea este cel pe care vi-l prezint astăzi: Winds of joy; în iunie va urma un alt album, cu lucrări de Robert Schumann. Iar cât de curând va apărea și o colecție de 26 discuri ce reunesc toate înregistrările cu simfonii interpretate de Claudio Abbado.

De ce Winds of joy?

Cred că titlul este foarte potrivit pentru un disc care reunește trei dintre concerte pentru instrumentele de suflat și orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart. Este vorba despre concertul pentru clarinet și orchestră, Concertul nr.2 pentru flaut și orchestră și Concertul pentru fagot și orchestră. Toate, interpretate de Orchestra Mozart din Bologna, al cărei dirijor principal și director artistic Claudio Abbado este din 2004, chiar din momentul înființării ansamblului. Soliștii concertelor aflate pe discul pe care vi-l prezint astăzi sunt: clarinetistul italian Alessandro Carbonare, flautistul olandez Jacques Zoon și flautistul Guilhaume Santana.

Cred că titlul acestui album a fost ales foarte inspirat "Winds of joy" , cu o dublă semnificație în limba engleză - vorbind despre bucuria de a cânta la instrumentele de suflat, dar și la bucuria spre care te poate transporta, pe aripile cântului, această muzică.

Claudio Abbado la 80 ani

Claudio Abbado, care în iunie va împlini 80 de ani, este o personalitate luminoasă, iar acest disc cred că pune plenar în lumină acest fapt. Claudio Abbado s-a bucurat de o carieră prestigioasă - în 1989 i-a succedat lui Herbert von Karajan la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Berlin - o sarcină foarte dificilă, dar încununată de succes. În plus, Claudio Abbado este cunoscut și ca un redutabil dirijor de operă, cu spectacole legendare la Opera de stat din Viena (unde a fost director muzical între 1986 și 1991) sau la Scala din Milano. Toate acestea se simt și în albumul prezentat astăzi: pentru că orchestra și instrumentele de suflat vorbesc într-un limbaj foarte simplu, apropiat de cântul uman, ceea ce este de altfel idealul oricărei interpretări.

Recomand acest disc

…celor care caută simplitatea și în același timp perfecțiunea muzicii lui Mozart într-o interpretare de referință a zilelor noastre. Un album cu parfum de primăvară, care vorbește despre unul despre cei mai importanți dirijori ai timpurilor noastre, care se apropie de vârsta de 80 ani: Claudio Abbado.

De altfel, Winds of Joy nu este primul album editat de Orchestra Mozart din Bologna care explorează universul concertant al muzicii mozartiene: în 2011 au apărut două albume cuprinzând concertele pentru corn și orchestră și concertul pentru flaut, harpă și orchestră. Iar un disc apărut în 2012 cuprinde concertele numerele 20 și 27 pentru pian și orchestră, înregistrate în compania celebrei pianiste Maria Joao Pires.

Albumul Winds of joy este disponibil este inclus în cadrul campaniei "Votează discul de muzică clasică al anului 2013" derulată pe site-ul www.romania-muzical.ro. De asemenea, discul este disponibil în magazinele de specialitate din România, pe www.getmusic.ro sau www.itunes.com.

Luni, 22 aprilie, de la ora 20, ascultați la Radio România Muzical un alt album intrat în campania "Votează discul de muzică clasică al anului 2013": lucrări de Ludwig van Beethoven, în interpretarea Orchestrei Filarmonicii din Seul dirijate de Myung Whun Chung.

Cristina Comandasu