Arhivă : Votează discul de muzică clasică al anului 2013 Înapoi

Pianistul Yundi - Sonate de Beethoven - Music box - 25 martie 2013

Publicat: marți, 26 Martie 2013 , ora 9.39
Yundi is back! - a titrat presa internațională. Este clar: albumul prezentat aparține pianistului chinez Yundi, care a renunțat să se recomande cu numele întreg, adică Yundi Li, și cuprinde 3 celebre sonate de Ludwig van Beethoven: Patetica, Sonata lunii și Appassionata. CD-ul a fost lansat în 22 martie 2013 de casa Deutsche Grammophon și este inclus și în campania Radio România Muzical "Votează discul de muzică clasică al anului 2013" derulată pe site-ul romaniamuzical.ro.


Yundi și Beethoven

Yundi are în prezent 30 ani. În anul 2000 era cel mai tânăr laureat al extrem de dificilului concurs Chopin de la Varșovia, și în același timp, cel care reușea să câștige premiul I după ce acesta nu mai fusese acordat de 15 ani. Este performanța care l-a propulsat în atenția lumii internaționale; al doilea pas a fost debutul în 2003 la Carnegie Hall și faptul că a semnat un contract de exclusivitate cu casa Deutsche Grammophon. În cadrul acestui contract au apărut până în prezent aproape 10 discuri - ceea ce este o performanță în sine pentru un tânăr pianist de 30 ani. De altfel, și publicul românesc a avut ocazia să-l asculte pe Yundi cântând live Chopin în ediția 2011 a Festivalului George Enescu.

Și dacă până în prezent, Yundi s-a aplecat în înregistrările sale mai ales asupra repertoriului de virtuozitate, iată că acum la o vârstă mai matură propune un disc cu trei dintre cele mai cunoscute sonate de Beethoven.

Europa
/Asia, Yundi/Lang Lang

Există o reținere încă în ceea ce privește artiștii veniți din Asia - cu prejudecata că ei nu pot înțelege esența muzicii europene, că sunt doar tehnici, dar lipsiți de expresivitate, că sunt ca niște roboței care cântă foarte repede, dar fără să trezească emoție. Pe de altă parte majoritatea concursurilor importante, mai ales pentru instrumentiști, sunt câștigate într-o proporție covârșitoare de muzicieni veniți din Asia. Iar un pianist chinez a fost primul muzician care a apărut cu un recital solo într-o transmisiune globală realizată în cinematografe din întreaga lume, pe sistemul promovat prima dată de Opera Metropolitan: este vorba despre pianistul Lang Lang.

Iar acum, iată-l pe Yundi - al doilea pianist reprezentativ al Chinei, pe care presa de scandal chiar insistă să-l prezinte în antiteză cu Lang Lang. Adevărul e însă că în momentul de față China se poate mândri cu acești doi tineri și mari pianiști, care cântă cu casa închisă oriunde apar și care da, sunt mai mult decât niște roboței care cântă repede la pian. Pentru că eu am găsit și poezie în interpretarea lui Yundi pentru aceste trei sonate de Beethoven - poate nu cel mai mare rafinament, dar o poezie care nu poate să nu te emoționeze.


1 aprilie

Luni, 1 aprilie, de la ora 20, ascultați un disc care se lansează la nivel internațional chiar în ziua audiției la Radio România Muzical - este vorba despre înregistrări cu muzică de cameră realizate de violonista Janine Jansen și alți muzicieni, printre care și un tânăr ce are origini în România - Amihai Grosz, prim violist al Orchestrei Filarmonicii din Berlin.

Cristina Comandașu