Arhivă : Votează discul de muzică clasică al anului 2013 Înapoi

Soprana Anna Prohaska - albumul 'Enchanted Forest': Music box - 18 martie

Publicat: luni, 18 Martie 2013 , ora 12.36

Luna martie înseamnă două noi discuri ale unor tinere soprane, despre care cu siguranță vom auzi mai multe în viitor: săptămâna trecută am ascultat discul Halleluia al sopranei ruse Julia Lezhneva, iar astăzi, vă propun un disc ce s-a lansat în 15 martie 2013 - Enchanted forest al sopranei austriece Anna Prohaska. Ambele albume sunt înscrise în campania Radio România Muzical - "Votează discul de muzică clasică al anului 2013", campanie despre care puteți afla mai multe pe site-ul www.romania-muzical.ro.

Ascultăm o soprană de coloratură care la 30 ani deja și-a lansat al doilea disc în cadrul concernului Universal Music. Primul ei disc, Sirene, a apărut la casa Deutsche Grammophon în 2011 și a primit un premiu Echo în 2012. Acest al doilea disc, Enchanted forest - Pădurea fermecată, a apărut chiar săptămâna trecută, în 15 martie 2013, la casa Archiv și reunește arii din opere compuse în secolele XVII și XVIII, având ca temă lumea mitologică a nimfelor - aceasta poate și pentru că Anna Prohaska însăși a fost denumită de critica internațională o nimfă a teatrului liric contemporan.


Un CV deja de invidiat

La 30 ani, Anna Prohaska se bucură deja de câteva realizări importante. Dincolo de contractul semnat în 2011cu casa de discuri Deutsche Grammophon, ea a debutat în 2008 la Festivalul de la Salzburg și s-a afirmat în special în spațiul german, la operele din Berlin și Munchen. Însă cântă și la Scala din Milano alături de Anna Netrebko în Don Giovanni de Mozart și este deseori invitata Orchestrei Filarmonicii din Los Angeles și a dirijorului Gustavo Dudamel. Preferă extremele stilistice ale istoriei muzicii - adică în special muzică veche sau muzică contemporană. Pentru că, are dreptate, aceste tipuri de muzică cred că se potrivesc cel mai bine cu vocea ei suplă și pură de soprană de coloratură.


Ce apreciez foarte mult la acest disc

…este capacitatea lui de a te transporta cu adevărat în lumea nimfelor - un univers mitologic. Anna Prohaska strălucește în ariile de virtuozitate chiar dacă scopul selecției repertoriale nu este acela de a epata certele calități vocale ale solistei. Anna Prohaska strălucește pentru că trăiește muzica pe care o interpretează și pe care o slujește. Și este atât de important ca artistul să slujească muzicii, nu muzica artistului…


Ce conține acest disc

…Extrase din operele La fida ninfa de Antonio Vivaldi, Giove in Argo, Rinaldo și Alcina de Georg Friedrich Handel, The Fairy Queen, Timon din Atena și Raise the voice de Henry Purcell, Apollo și Dafne de Georg Friedrich Handel, La Calisto și Gli amori d'Apollo e di Dafne de Francesco Cavalli. Soprana Anna Prohaska s-a aflat în compania ansamblului Arcangelo condus de Jonathan Cohen.

Dacă v-a plăcut acest disc, nu ezitați să-l votați în cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2013, despre care găsiți toate amănuntele necesare pe site-ul www.romania-muzical.ro. La finalul anului, votul ascultătorilor va desemna cel mai bun disc de muzică clasică prezentat în România.

Săptămâna aceasta, aveți șansa de a asculta încă un disc din cadrul acestei campanii - miercuri, de la ora 13.20, ascultați și votați cel mai nou disc al pianistului Valentin Gheorghiu, albumul Duo apărut la Editura Casa Radio, un disc ce se lansează în prezența pianistului tot miercuri, 20 martie, de la ora18, la Librăria Humanitas Kretzulescu din București. Este o lansare eveniment prin care Valentin Gheorghiu își sărbătorește alături de public împlinirea a 85 de ani de viață - așadar fiți alături de Radio România Muzical la această lansare.

Iar la Music box, în 25 martie, de la ora 20, un disc ce se va lansa în 22 martie: sonate de Beethoven în interpretarea pianistului chinez Yundi.

Cristina Comandasu