Arhivă : Votează discul de muzică clasică al anului 2013 Înapoi

Soprana Julia Lezhneva - albumul Halleluia: Music box - 11 martie

Publicat: marți, 12 Martie 2013 , ora 10.11

Vă invit să ascultați astăzi un album înregistrat de o soprană al cărei nume ne este tuturor aproape necunoscut: Julia Lezhneva. Are doar 23 ani, dar deja este una dintre prioritățile globale de promovare pentru celebra casă de discuri Decca, ai cărei reprezentanți văd în ea una dintre viitoarele mari stele ale teatrului liric. Și nu cred că se înșeală.

Primul extras de pe CD-ul Halleluia apărut la casa Decca și lansat la nivel internațional în 11 martie 2013, adică data audiției sale la Radio România Muzical, a fost motetul In furore iustissime irae RV 626 de Antonio Vivaldi, înregistrat de soprana Julia Lezhneva și ansamblul Il Giardino Armonico, condus de Giovanni Antonini.


O voce de înger...

Sunt convinsă că vocea Juliei Lezhneva atrage imediat atenția. Pentru că timbrul ei este unul foarte rar - cu o întindere și o lejeritate de soprană de coloratură, și totuși un timbru mai întunecat, specific sopranelor spinto-dramatice. Nu e de mirare că o voce de o asemenea calitate i-a încântat pe toți cei care au ascultat-o până acum: de la public, la critici și producători de discuri. Rusoaica Julia Lezhneva este la doar 23 ani (este născută în decembrie 1989) una dintre prioritățile globale de promovare ale casei Decca - semn că, da, contează foarte mult și promovarea, dar nimeni nu va face promovare pentru un artist care nu are datele clare de a deveni o vedetă.

Julia Lezhneva a început să cânte la pian la vârsta de 5 ani și a continuat cu lecții de canto la celebra școală Gnessin din Moscova. A produs prima dată senzație în 2010, la gala Classical Brit Awards unde a fost invitată să cânte de Kiri Te Kanawa. Iar de atunci, marile scene au avut-o invitată, în special în repertoriul preclasic, pe care Julia Lezhneva îl abordează cu atâta lejeritate, și care de fapt este atât de greu de interpretat. Halleluia este primul ei disc apărut la casa Decca, un disc ce include și un motet de Georg Friedrich Handel - Saeviat Tellus Inter Rigores.


Și câteva ecouri…

Presa internațională a vorbit deja pe larg despre Julia Lezhneva, rusoaica de 23 ani care impresionează cu vocea ei descrisă ca de înger, cu o tehnică impresionantă și o apariție delicată - Julia Lezhneva are figura tipică de rusoaică cu fața rotundă, păr blond și ochii albaștri. Însă probabil cel mai elocvent a descris-o Kiri Te Kanawa, cea care a și prezentat-o practic lumii întregi în 2010, la gala Classical Brit Awards: "Din când în când apare un talent extraordinar și eu cred că Julia Lezhneva chiar asta este. Strălucirea vocii ei și tehnica sunt impresionante".

Pentru primul ei album apărut la casa Decca, lansat la nivel internațional în 11 martie 2013 și difuzat chiar în aceeași zi în premieră la Radio România Muzical, Julia Lezhneva a ales și o lucrare pe care a imprimat-o în premieră mondială: motetul In Caelo Stele Clare Fulgescant de Nicola Porpora.


Mozart, prima iubire

De fapt, prima lucrare la care s-a gândit când a fost invitată să înregistreze acest disc a fost motetul Exsultate jubilate de Wolfgang Amadeus Mozart - celelalte lucrări au fost alese tocmai pentru a încadra mai bine celebra lucrare mozartiană. Exsultate jubilate este o lucrare pe care Julia Lezhneva a cântat-o de multe ori - Julia Lezhneva, soprana născută să cânte chiar la modul propriu. Când s-a născut în decembrie 1989 pe insula Sahalin, a țipat atât de tare la naștere încât doctorul era s-o scape din brațe, iar mama ei a exclamat: Se va face cântăreață de operă!

Discul este disponibil și în România, în magazinele și pe site-urile de specialitate.

În 18 martie, de la ora 20, vă propun un disc al altei sopranei - Anna Prohaska și "Enchanted forest" - album care se va lansa în 15 martie 2013. Și acesta, un album pe care-l puteți vota în cadrul campaniei "Votează discul de muzică clasică al anului 2013", derulată pe site-ul www.romania-muzical.ro.

Cristina Comandașu