Arhivă : Votează discul de muzică clasică al anului 2013 Înapoi

Dirijorul Gustavo Dudamel. Simfonia a IX-a de Gustav Mahler - Music box - 4 februarie 2013

Publicat: luni, 4 Februarie 2013 , ora 14.38

Vă propun să ascultați și să comentați, în cadrul campaniei "Votează discul de muzică clasică al anului 2013", un album înregistrat de celebrul dirijor Gustavo Dudamel, în compania Orchestrei Filarmonicii din Los Angeles. Este o apariție a casei Deutsche Grammophon lansată în 25 ianuarie 2013 - iată deci că Radio România Muzical vă oferă din nou posibilitatea de a asculta discuri abia apărute pe piața internațională. Avem în față o înregistrare dintr-un concert cu densa și monumentala Simfonie a IX-a de Gustav Mahler.

Mahler și… un venezuelean

Pe parcursul anului 2012, Gustavo Dudamel a abordat întregul ciclul de simfonii mahleriene alături de una dintre cele mai bune orchestre americane, al cărei director muzical este din 2009: Orchestra Filarmonicii din Los Angeles. Mărturie a acestei temerare întreprinderi este un DVD cu Simfonia a VIII-a, o extraordinară înregistrare realizată de colectivele reunite ale Orchestrei Filarmonicii din Los Angeles și Orchestrei Simon Bolivar din Venezuela. Iar albumul cu Simfonia a IX-a de Mahler este de fapt și primul lansat în urma colaborării lui Gustavo Dudamel cu Orchestrea Filarmonicii din Los Angeles.

Gustavo Dudamel, un altfel de superstar

În ianuarie 2013, Gustavo Dudamel a împlinit 32 de ani și deja de mult timp este cunoscut ca o figură emblematică a muzicii clasice actuale, mai mult, unul dintre artiștii care la nivel global aduc o nouă imagine muzicii clasice.

I-am admirat forța, impetuozitatea, inteligența în fiecare dintre înregistrările pe care le-am ascultat, adică cele realizate alături de Orchestra Simon Bolivar a Venezuelei, un alt fenomen al muzicii clasice contemporane, cât și alături de Orchestra Simfonică din Goteborg. Nu pot să nu fiu de acord cu un critic american care scria că Gustavo Dudamel este un mahlerian prin excelență. Și veți descoperi acest lucru ascultând Simfonia a IX-a, un colos sonor de 85 de minute, unde Gustavo Dudamel știe să transforme această orchestră atât de calitativă într-un instrument foarte flexibil - capabil să redea toată gama de stări și afecte cuprinse de această simfonie, finalizată în anul 1909 și pe care Gustav Mahler nu a ascultat-o niciodată în timpul vieții sale.

Cristina Comandașu