Arhivă : Recomandări Înapoi

'Opera senza opera' la Concertele Radio România Muzical

Publicat: vineri, 8 Decembrie 2017 , ora 11.18

Desfășurate în această toamnă, în perioada 27 octombrie - 13 noiembrie, evenimentele ediției cu numărul 12 a Festivalului SoNoRo au stat sub titlul Hide & Seek. "O ediție amplă, diversă și plină de farmec, cu muzicieni extraordinari, invitați să ghideze publicul prin labirinturile Hide & Seek." - au spus organizatorii despre acest eveniment. Un festival la modă, se spune despre SoNoRo, festivalul care a adus muzica clasică în prim planul vieții culturale românești.

Între cele nouă teme propuse, în acest an, sub titulatura Hide & Seek s-a numărat și programul exclusiv Mozart-Wagner, intitulat "Opera senza Opera" . De ce? Fiindcă doi mari compozitori Wolfgang Amadeus Mozart și Richard Wagner - iubiți pentru creațiile lor de operă - au fost prezenți în programul din 31 octombrie de la Sala Radio cu piese care nu sunt de operă.

Astfel, Kamerata Kronstadt, sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu i-a acompaniat în prima parte a serii pe inițiatorii festivalului SoNoRo: Diana Ketler și Răzvan Popovici, si pe violonistul belgian de origine rusă Marc Bouchkov, în două creații mozartiene. A urmat Wagner în partea a doua a serii cu două lucrări aranjate pentru ansamblu de muzică de cameră: "Idila lui Siegfried" și ciclul de lieduri "Wesendonck" . Îndrăgită și întotdeauna așteptată cu nerăbdare de publicul țării natale, Ruxandra Donose a acceptat invitația organizatorilor pentru a interpreta liedurile wagneriene. "Le-am cântat o dată cu pian în varianta originală, iar unul dintre cele cinci poeme-lieduri, și anume ultimul pe care Wagner l-a orchestrat, l-am cântat deja și cu orchestră... sunt niște piese foarte frumoase și interesante..." - a declarat Ruxandra Donose, aceasta cântând ciclul de lieduri wagnerian într-un aranjament pentru mezzosoprană și sextet de coarde.

Nu ratați, așadar evenimentul "Opera senza Opera" - unul dintre highlight-urile ediției cu numărul 12 a Festivalului SoNoRo - la Concertele Radio România Muzical marți, 12 decembrie, ora.19.30.

Jeanine Costache