ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Recomandări Înapoi

Irina Odăgescu-80 la 'Sunete contemporane' - 16 mai

Publicat: joi, 11 Mai 2017 , ora 14.29

În această lună de primăvară, o aniversăm pe compozitoarea Irina Odăgescu, o creatoare cu o imaginație debordantă, promotoare a unor idei melodice de un lirism aparte în arta sonoră a zilelor noastre.

Irina Odăgescu s-a născut la 23 mai 1937 la București, tot aici a studiat compoziția cu Tudor Ciortea și Anatol Vieru, s-a perfecționat in străinătate cu Iannis Xenakis, György Ligeti și Karlheinz Stockhausen, apoi a devenit cadru didactic la Universitatea Naționala de Muzică din Capitală.

Lucrările sale au adesea o încărcătură poetică ce ne poartă gândurile în ținuturi de basm și eroism și au fost interpretate în Europa, Asia și SUA. Veți putea pătrunde în universul propriu Irinei Odăgescu, ascultând emisiunea Sunete Contemporane din 16 mai, ora 23,30 când vă oferim poemul său "Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte", o creație pentru recitator și orchestră, prin care autoarea încearcă să reînvie celebrul basm al lui Petre Ispirescu, considerat singurul basm trist din folclorul românesc și care pune problema depășirii destinului uman, dar și asumarea unei asemenea îndrăzneli… Veți avea ocazia să ascultați o înregistrare cu actorul Ion Chelaru, Orchestra de Cameră Radio și dirijorul Cristian Brancuși.

Vă veți putea bucura și de alte lucrări ale Irinei Odăgescu în emisiunile "Polifonii" de marti, 23 mai, de la 13,10 sau la Sunete Contemporane, în aceeași zi, de la 23,30.

Laura Ana Mânzat