Arhivă : Recomandări Înapoi

Pianistul Radu Lupu - Interpretul zilei de 10 mai la Arpeggio

Publicat: marți, 9 Mai 2017 , ora 14.50

Probabil cel mai bine cotat instrumentist român al contemporaneității, pianistul Radu Lupu aduce prin prezențele sale pe cele mai importante scene din lume adevărate sărbători pentru melomani. În ciuda unei lipse aproape totale de promovare - este celebru și prin faptul că refuză să dea interviuri, nu este deloc prezent pe rețelele de socializare și stă departe de tot ceea ce înseamnă marketing - Radu Lupu, la cei 71 de ani împliniți rămâne unul dintre cei mai căutați pianiști ai vremurilor noastre. Interpretările sale, date lucrărilor de Beethoven, Schubert, Schumann, Mozart sau Brahms sunt de neegalat. Cariera sa concertistică a început încă din perioada câștigării concursurilor Van Cliburn, în 1966 și Leeds, în 1969. De atunci a susținut recitaluri și concerte în capitalele lumii și la cele mai importante festivaluri europene ori din SUA. Rămâne memorabilă prima sa prezență ca solist al Orchestrei FIlarmonicii din Berlin, în anul 1978, la Festivalul de la Salzburg, într-un concert dirijat de Herbert von Karajan.

Radu Lupu, născut la Galați pe 30 noiembrie 1945, este unul dintre iluștrii elevi ai celebrei profesoare Florica Musicescu și a debutat pe scenă la vârsta de 12 ani. În anul 1961 câștiga o bursă pentru a studia la Conservatorul de Stat din Moscova, printre profesorii săi figurând Heinrich Neuhaus și fiul acestuia, Stanislav. În timpul celor șapte ani de studiu la Moscova, Radu Lupu obținea premiul I la Concursul Internațional George Enescu, ediția 1967. Mult mai târziu, în anul 1989 și în 2006, primea Premiul Abbiati, acordat de Asociația Criticilor Italieni, cărora li s-a adăugat, tot în 2006, Premiul Internațional Arturo Benedetti Michelangeli.

Pe lista înregistrărilor sale figurează aproximativ 20 de titluri, realizate pentru Casa Decca; printre acestea, integrala concertelor de Beethoven, cu Filarmonica din Israel și Zubin Mehta, integrala sonatelor pentru vioară și pian de Mozart, cu Szymon Goldberg, concertele de Schumann și Grieg ș.a. Pentru aceste înregistrări, Radu Lupu a primit un premiu Grammy și un Edison.

Ne vom reîntâlni cu Radu Lupu în prima oră a emisiunii Arpeggio în lucrări de Schubert și Beethoven și sperăm să fiți împreună cu noi miercuri, 10 mai, de la ora 10.00.

Monica Isăcescu