Arhivă : Recomandări Înapoi

Gabriel Croitoru - Mozart si Enescu

Publicat: miercuri, 5 Aprilie 2017 , ora 22.29

Este o plăcere să îl asculți pe Gabriel Croitoru cântând la vioară dar și vorbind cu respect și afecțiune, cu sinceritate și dezinvoltură despre cei alături de care s-a aflat pe diferite scene, despre cei care - într-un fel sau altul - i-au călăuzit drumul artistic la un moment dat. Și pentru a doua ediție a "Întâlnirilor sale sub semnul capodoperelor", Gabriel Croitoru a ales două... momente ale carierei sale mult distanțate în timp, ambele înregistrări din concert păstrate în fonoteca Radio-ului.

La aproape trei decenii de când l-a cântat sub bagheta lui Ion Baciu, în compania Orchestrei Filarmonicii din Ploiești, Concertul nr.5 de Mozart încă este - pentru violonistul Gabriel Croitoru - cel mai frumos dintre opusurile concertante pentru vioară cunoscute sub semnatura celebrului autor salzburghez...O partitură pe care a lucrat-o cu profesorul Ștefan Gheorghiu - cel care i-a sugerat și cadenzele pe le-a interpretat de atunci, fără a se "plictisi". In plus, această lucrare a figurat în lista propunerilor repertoriale ale lui Gabriel Croitoru la competițiile internaționale importante și...i-a purtat noroc ! Urmărind emisiunea joi 6 aprilie sau reluarea de sâmbătă aflați și nota specială de emoție a acestei evocări a maestrului Ion Baciu - martor activ al ascensiunii proaspătului absolvent de Conservator.

Violonistul GABRIEL CROITORU și intalnirea cu Instrumentul - capodoperă care s-a aflat in mainile lui George Enescu si cu scriitura emblematică a maestrului născut la Liveni: Sonata a III-a în caracter popular românesc...Intr-un dialog cameral al generațiilor, Gabriel Croitoru și pianistul Valentin Gheorghiu reliefând specificul acestei lucrări atât de deosebite....

Cu Gabriel Croitoru - Enescu si Mozart la Radio Romania Muzical - joi 6 aprilie, de la ora 20 (în reluare sâmbătă 8 aprilie, de la 13,05)

Anca Ioana Andriescu