ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Recomandări Înapoi

Vladimir Jurowski - Interpretul zilei la Radio România Muzical, în 4 aprilie

Publicat: vineri, 31 Martie 2017 , ora 14.21

Vladimir Jurowski, unul dintre cei mai solicitați dirijori ai momentului, împlinește în 4 aprilie vârsta de 45 de ani. S-a născut la Moscova, unde a început și studiul muzicii, iar în 1990 s-a mutat împreună cu familia în Germania, continuându-și pregătirea la Dresda și Berlin. În 1995, Jurowski debuta la nivel internațional în cadrul Festivalului din Wexford, Irlanda. În același an dirija pentru prima dată un spectacol de operă la Covent Garden - Nabucco de Giuseppe Verdi.

Vladimir Jurowski a fost numit dirijor principal invitat la Orchestra Filarmonicii din Londra în 2003, devenind dirijor principal în septembrie 2007. Încă din anul 2005, când a participat la Festivalul Enescu alături de ansamblul londonez pentru prima dată, Vladimir Jurowski s-a implicat în valorizarea și susținerea muzicii lui George Enescu. În ediția din 2013, Jurowski a dirijat Simfonia a III-a a compozitorului nostru, pe care a interpretat-o în 2015, alături de aceeași orchestră, în premieră londoneză, la Royal Festival Hall.

Iar anul acesta, pe 2 septembrie, Vladimir Jurowski și Orchestra Filarmonicii Regale din Londra vor deschide Festivalul Internațional George Enescu prin opera Oedipe de Enescu, în versiune concertantă, pe care dirijorul plănuiește să o prezinte și la Royal Festival Hall din Londra.

Să nu uităm că, începând cu ediția 2017, Vladimir Jurowski este director artistic al Festivalului Enescu. Pentru anul acesta, Jurowski a contribuit la dezvoltarea seriei Workshop - Muzica Secolului 21, considerând că Festivalul Enescu trebuie să fie printre primele care să aducă muzică contemporană în programul său. "Este extraordinar că există acest Festival în mijlocul Europei și mai ales în aceste momente când conflictele politice și religioase dezbină lumea. Unul dintre lucrurile care ne poate aduce împreună este muzica clasică - căci muzica nu are nevoie de traducere sau de o dovadă de credință.", a declarat Vladimir Jurowski. El este Interpretul zilei la Radio România Muzical, marți, 4 aprilie, de la ora 10.00, în cadrul emisiunii Arpeggio.