ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Recomandări Înapoi

Pianista Alexandra Dariescu - invitata 'Poveștilor de succes ale muzicii' începând din 26 martie

Publicat: miercuri, 22 Martie 2017 , ora 10.33

Seria “Poveștile de succes ale muzicii” de la Radio România Muzical împlinește, în 2019, 10 ani. Fără a fi foarte precis, cred că ea înseamnă, până în momentul de față, interviuri cu peste 80 de mari personalități ale vieții muzicale internaționale (între care se numără, bineînțeles, nu puțini români); iar experiența întâlnirii cu cei mai mulți dintre acești oameni rămâne, pentru mine cel puțin, printre cele mai solide motivații să nu aleg un alt drum.

Dincolo de asta, recunosc faptul că revine periodic, probabil la fel ca în cazul oricui se ocupă de radio - și poate și de muzică - întrebarea: are cu adevărat sens, noimă, ceea ce fac, servește într-adevăr cuiva, în primul rând ascultătorului? Apreciază acesta rezultatul, contează cu adevărat tot efortul tău? Reușește el să schimbe ceva în bine, să aducă anumite lămuriri și, mai ales, să pledeze eficient și onest cauza muzicii? Confirmările sau infirmările cu adevărat relevante vin rar și sunt dincolo de sondajele de audiență dar și dincolo de ecourile – pozitive, ale celor care te simpatizează sau negative (ale celor care nu te plac defel). O prietenă, pianistă, ne spunea, deunăzi, de ce e pasionată de traseele montane: pentru că așa știe că a atins cu adevărat un obiectiv – în muzică totul rămânând, mereu, perfectibil.

Am făcut toată această introducere doar pentru a vă spune că rar, foarte rar și, mai ales, indirect, îți vin răspunsuri care clarifică fără umbre toate aceste dileme: îl celebrăm, în 2017, pe Dinu Lipatti, la centenarul nașterii sale. Și constatăm că cel mai respectat dintre toți pianiștii români, un adevărat reper absolut pe acest teritoriu, nu a lăsat în urma sa măcar un interviu radiofonic în limba română (există câteva în limba franceză, realizate de Radiodifuziunea elvețiană); și că exact la fel stau lucrurile și în cazul lui George Enescu (care se bucura de un și mai mare respect decât Lipatti și care a trăit cu 5 ani mai mult). Cu alte cuvinte, poate primii doi cei mai reprezentativi muzicieni de la noi nu au lăsat mărturii vorbind limba română! Firește, nu din vina lor!

Iată, deci, cel mai bun imbold de a nu rata nimic din ceea ce merită consemnat privitor la activitatea și la modul de a gândi al muzicienilor reprezentativi de la noi – și nu numai de la noi; iar postul de radio pe frecvențele căruia mă adresez dvs. – care în 24 martie împlinește 20 de ani – face asta cu consecvență și cu fidelitate față de realitate de la bun început.

I-am fost alături – și îi vom fi în continuare – dirijorului Cristian Măcelaru, un strălucit exemplu al visului american devenit realitate, pe limba română: cel plecat din Banat la vârsta adolescenței care, prin multă muncă și talent polivalent remarcabil a devenit cel mai tânăr concert-maestru din istoria Orchestrei Simfonice din Miami, compozitor, dirijor în rezindență al Orchestrei Simfonice din Philadelphia și deja un obișnuit al celor mai bune ansambluri americane dar și europene. Cristian Măcelaru - invitatul a trei ediții “Poveștile de succes ale muzicii”, difuzate în februarie 2013.

Vine acum rândul Alexandrei Dariescu, o altă strălucită muziciană română care, ca și Cristian Măcelaru, s-a afirmat de la bun început în străinătate, construind tot cu multă muncă o strălucită carieră internațională în special în Marea Britanie: este o solistă obișnuită a Filarmonicii Regale din Londra și colaborează cu cele mai valoroase ansambluri de gen din Regatul Unit, se numără printre discipolii și apropiații lui Andras Schiff și are deja o discografie ce numără 5 titluri. Alexandra Dariescu vine la București pentru a sărbători vineri, 24 martie, de la ora 19,00, cele 2 decenii de Radio România Muzical, cântând Concertul nr. 2 de Serghei Rahmaninov în compania Orchestrei Naționale Radio. Iar de duminică, 26 martie, de la ora 10,00, este invitată la microfonul “Poveștilor de succes ale muzicii”, spațiu în care ne vom strădui să aflăm cât mai multe despre ce înseamnă… povestea ei.

Alexandra Dariescu spunându-ne ce însemnăm pentru ea:

Radio România Muzical l-am ascultat prima dată pe internet acum mulți ani - cred că acum vreo zece ani, eram în Londra deja - și cred că am început să colaborăm… pur și simplu, au fost niște interviuri foarte scurte sau s-a preluat o știre de unde cântam eu și a fost anunțată pe website sau pe post… nu știu. Colaborarea noastră mai profundă a început acum câțiva ani. Și, pentru publicul românesc, este extrem de important să avem așa un post de radio care nu numai că promovează, dar informează foarte mult despre activitățile noastre, ale românilor care suntem în străinătate și despre care oamenii din țară s-ar putea să nu audă așa de multe. Așa că, pentru mine, Radio România Muzical are un rol extrem, extrem de important; este vital! Și m-a susținut foarte mult.”

Ștefan Costache