ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Recomandări Înapoi

Pianista Alexandra Dariescu - Interpreta zilei de 14 martie la Arpeggio

Publicat: luni, 13 Martie 2017 , ora 11.45

De la vârsta de 17 ani, Alexandra Dariescu și-a croit drum prin lumea muzicală, câștigând ani de ani confirmări, recunoașteri, succese și devenind cu adevărat o reprezentantă a pianisticii românești în lume. Născută la Iași, a studiat pianul de la vârsta de 7 ani, îndrumată fiind de propria mama, iar doi ani mai târziu a debutat ca solistă a Orchestrei Simfonice din Chișinău într-un concert de W.A.Mozart. BBC Music Magazine a numit-o ,,stea în devenire", Revista Forbes a considerat-o un adevărat ,,ambasador al muzicii clasice" , iar în anul 2013 a devenit prima pianistă română care a concertat la Royal Albert Hall, în compania Orchestrei Regale din Londra.

Laureată a Concursul ,,Maurice Ravel" din Franța și participantă la a numeroase festivaluri internaționale printre care Verbier din Elveția, Alexandra Dariescu a debutat și la Carnegie Hall din New York în anul 2012, la invitația pianistului Andras Schiff. Pe 25 octombrie 2014, artista a fost invitată ca solistă în concertul prilejuit de aniversarea Majestății sale Regele Mihai I. Alexandra Dariescu a interpretat atunci, în compania Orchestrei Fundației Principesa Margareta dirijată de Tiberiu Soare, Concertul nr.1 în si bemol minor pentru pian și orchestră de P.I.Ceaikovski.

"Oriunde am un pian, pentru mine înseamnă acasă" sunt cuvintele tinerei pianiste române, care sintetizează pasiunea și devotamentul pentru instrumentul pe care îl studiază din copilărie. Este invitată adesea în studiourile BBC pentru a vorbi despre Dinu Lipatti, unul dintre modelele sale, sau despre propria carieră. Iar din 26 martie, o puteți asculta într-o serie de emisiuni Poveștile de succes ale muzicii, realizată de colegul meu, Ștefan Costache, în 3 duminici consecutive, începând cu ora 10.00. 

O vom reasculta vineri, 24 martie, în studioul Mihail Jora, într-un concert dedicat aniversării a 20 de ani de existență a Radio România Muzical, în care va interpreta Concertul nr.2 op.18 în do minor pentru pian și orchestră de Serghei Rahmaninov, împreună cu Orchestra Națională Radio, dirijată de Cristian Măcelaru. O puteți urmări și pe frevențele Radio România Muzical, pentru că, bineînțeles, concertul va fi transmis în direct, cu începere de la ora 19.00.

Monica Isăcescu