Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. Musica Barocca - un album în premieră la CD Review pe 16 și 17 februarie

Publicat: miercuri, 15 Februarie 2017 , ora 20.08

Il Giardino Armonico - un reper al muzicii baroce

Evident numele acestui ansamblu italian vă este cu siguranță cunoscut și din difuzările Radio România Muzical. Il Giardino Armonico reprezintă emblema calității interpretative în ceea ce privește muzica secolelor XVII și XVIII cu instrumente de epocă. Nu îmi plac ierarhiile, mai ales când e vorba de muzică și de modul, până la urmă subiectiv, cu care fiecare dintre noi ne atașăm de un gen, de un interpret, de un instrument, de o anumită lucrare, dar cred că există interpreți care influențează modul în care ne așteptăm să ascultăm muzica. Iar Il Giardino Armonico prin laborioasa activitate concertistică și de înregistrare a capodoperelor dar și a nestemantelor redescoperite, a creat un adevărat limbaj de comunicare cu melomanii și pasionații acestei muzici, așa-zise vechi.

În anul 2015 ansamblul milanez a împlinit 30 de ani de activitate, fiind una dintre primele formații care și-au concentrat atenția asupra muzicii vechi interpretată cu instrumente din vremea compozitorilor. Dintre strălucitele realizări marca Il Giardino Armonico, nu pot să nu amintesc de colaborarea cu mezzosoprana Cecilia Bartoli concretizată discografic în realizarea albumului cu arii din operele lui Antonio Vivaldi, disc apărut în anul 2001, dar și înregistrarea concertelor de Vivaldi și a energizantei interpretări a Concertelor Brandenburgice de Johann Sebastian Bach. 

Il Giardino Armonico are o bogată activitate atât pe scena de concert, cât și sub cupola teatrului liric. Sunt de remarcat producțiile scenice la care a participat, puse fiind în scenă opere de Monteverdi, Haendel, Pergolesi și Vivaldi. În anul 2014 Il Giardino Armonico a început înregistrarea integralei simfoniilor de Joseph Haydn, proiect pe care artiștii își propun să îl încheie în anul 2032 atunci când se vor împlini 300 de ani de la nașterea compozitorului.

Iată doar câteva argumente aduse în favoarea audiției acestui album, Musica Barocca, propus pentru campania Discurile anului 2017. 

Musica Barocca 

Este titlul unei colecții lansate de Il Giardino Armonico și Giovanni Antonini în anul 2001. Primul volum a fost și primul album de valoare dedicat Barocului care s-a lansat în secolul XXI. Despre albumul Musica Barocca lansat în acest an, pot spune că este o colecție de hituri ale perioadei. Se înscriu aici Canon și Giga în Re Major pentru 3 viori și continuo de Johann Pachelbel, Suita pentru orchestră nr.3 BWV 1068 în Re Major de Johann Sebastian Bach, Concertul RV 443 Do Major pentru piccolo, coarde și continuu de Antonio Vivaldi sau Concertul în re minor pentru oboi, coarde și continuu de Alessandro Marcello, lucrări pe care le veți asculta la CD Review.

Poate că cei mai exigenți se așteptau la ceva mai multe surprize din partea unui nume ca cel al ansamblului Il Giardino Armonico. Însă discul este o bucurie la ascultare pentru cei ce vor pur și simplu vor să se încarce cu energia muzicii lui. Este, dacă vreți, un album ce poate să îi convertească spre această zonă a artei chiar și pe cei nu au fost niciodată interesați de așa-zisa muzică clasică. Personal nu cred că acesta este un lucru rău și mai mult decât atât, nu cred că poate să întineze cumva calitatea interpretării Il Giardino Armonico condus de Giovanni Antonini. Există în interpretarea ansamblului italian o prospețime inspirată, care face ca această muzică să treacă fără problemă granițele timpurilor. 

Vă veți convinge ascultând înregistrările difuzate la CD Review (11.30) pe 16 și 17 februarie.

Gabriel Marica