Arhivă : Recomandări Înapoi

Trifonov pe scena de la Verbier, 2016 - 'Concerte de 5 stele', 31 ianuarie 2017

Publicat: duminică, 29 Ianuarie 2017 , ora 19.29

'Daniil Trifonov la înălțime' titra presa franceză, despre prezența tânărului pianist rus, vara trecută, în Festivalul de la Verbier. 'La 25 de ani Trifonov se reafirmă ca un talent nepereche. Concertrat, cu fața plină de sudoare și umerii încovoiați deasupra claviaturii, are talentul de a suspenda atenția publicului așa cum puțini știu să o facă”(Julian Sykes, LeTemps).

“Un pianist pentru tot restul vieții”, îl numise, în urmă cu câțiva ani, și cunoscutul cronicar Norman Lebrecht, după spectaculoasa sa lansare în carieră ca triplumedaliat al Concursului Ceaikovski de la Moscova, în anul 2011. În 2013 avea primul recital la Carnegie Hall, o uimitoare performanță care s-a constituit și în discul său de debut, premiat de ECHO Klassik. Cariera sa continuă într-o ascensiune de star al scenei pianistice internaționale, The Washington Post descria unul dintre concertele lui Trifonov drept «o experiență viscerală», în 2014 acesta interpretează în premieră mondială și primul său Concert pentru pian și orchestră în mi bemol minor.

Să-l plasezi pe Trifonov alături de giganții secolului 20 poate fi un pic exagerat. Cel puțin pentru moment. În schimb, concertul său pentru pian, cu întinderi largi, de o originalitate frapantă, a reușit să impresioneze ascultătorii asemeni unor maeștrii cărora le este puternic îndatorat, ca Scriabin, Bartok, Șostakovici și Prokofiev. (Zachary Lewis, The Plain Dealer)

Pianist cu o tehnică tanscendentală și o viziune cu totul personală asupra muzicii, absolvent al celebrei școli Gnessin din Moscova și discipol apoi al lui Sergei Babayan la Institutul de Muzică din Cleveland, Daniil Trifonov este privit astăzi ca unul dintre continuatorii liniei de pianiști-compozitori ruși, fiind un admirator declarat al lui Scriabin și Rahmaninov, în mod particular. Vă invit să-l ascultăm ca solist al acestui Concertul în mi bemol minor pentru pian și orchestră, pe scena Festivalului de la Verbier, înregistrare live din 31 iulie 2016 cu Orchestra de Cameră a Festivalului dirijată de Gabor Takacs-Nagy – în același program și Suita op. 32a „Hamlet” de Dmitri Șostakovici și Simfonia a II-a op. 17 în do minor program de Piotr Ilici Ceaikovski – emisiunea 'Concerte de 5 stele', marți, 31 ianuarie 2017, de la ora 15,30.Ana Voinescu