Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. Maurizio Pollini – Chopin late works - CD Review, 26 și 27 ianuarie.

Publicat: miercuri, 25 Ianuarie 2017 , ora 14.39

Maurizio Pollini, pianistul de top al casei Deutsche Grammophon. 

Primul său album a fost lansat la casa Deutsche Grammophon în 1971, cu un program ce includea 3 momente din baletul Petruska de Igor Stravinski și Sonata a șaptea pentru pian de Serghei Prokofiev, interpretări considerate, încă, un reper al discografiei pianistice din secolul XX. De atunci, Maurizio Pollini a devenit unul dintre pianiștii de top ai emblemei Deutsche Grammophon. Editorul declară că Maurizio Pollini a căpătat recunoștere internațională datorită albumului cu Studiile lui Chopin, op. 10 și op 25. Dacă este sau nu adevărat, pentru noi e mai puțin important, cert este că Pollini a fost un artist răsfățat de Deutsche Grammophon, iar în anul 2002, editura a lansat al treisprezecelea din colecția sa specială, dedicat aniversării celor 60 de ani impliniți de pianist. Nu e mai puțin adevărat că în anul 2007, Maurizio Pollini a obținut Premiul Grammy pentru înregistările Nocturnelor de Chopin pe un album ce poartă, evident aceeași emblemă editorială.


Sunt îndrăgostit de Chopin - muzica lui nu încetează să mă uimească.

Sunt cuvintele lui Maurizio Pollini menite parcă să fie motto-ul întregii cariere a pianistului. A câștigat Concursul Internațional Chopin de la Varșovia acum mai bine de o jumătate de secol pe când era adolescent, iar acum a ajuns unul dintre cei mai mari pianiști in viață, marele maestru - cum îl numește BBC Music Magazine. Pianistul adaugă prin acest album, un nou capitol la bogata sa discografie. Chiar pe 27 ianuarie 2017 lansează un disc pe care Pollini îl dedică lucrărilor târzii semnate de Frederic Chopin.

Chopin interpretat de Maurizio Pollini este întotdeauna aristocratic, are o eleganța care îl impune pe pianist între cei mai valoroși interpreți ai creației romanticului polonez. Ascultându-l simți prezența lui Chopin acolo unde te afli. Chopin-ul din gândurile lui Pollini este prezentat cu multă simpatie și nostalgie, ca pe un prieten cu care artistul și-a petrecut viața și i-a fost alături dealungul bogatei sale cariere. 

Este un album care dovedește că Pollini ramâne un interpret chopinian de referință. Sensul muzical a fiecărei partituri pe care o interpretează este limpede. Fiecare are o culoare aparte venită dintr-o ințelegere profundă a acestei muzici. Tonul lui nu cântă doar, ci parcă povestește cu elocvența unui mare orator. Pianul îi este credincios, sunetele i se supun pentru ca artistul să reușească să îl aducă pe Chopin mai aproape de cel ce îl ascultă. Este interpretarea unui pianist ajuns la deplina maturitate artistică. Gândurile sale muzicale sunt poate mai prețioase decât realizarea tehnică în sine. Și dacă reușești să ajungi la gândurile lui Maurizio Pollini, afli lucruri nespune de nimeni altcineva despre Chopin. 

Este, cred eu, o plăcere să auzi acest album, de aceea vă invit să îl ascultați pe Maurizio Pollini pe 26 și 27 ianuarie la CD Review (ora 12,15) povestind Chopin.


Gabriel Marica