ACUM:
7.00
Musica viva
Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Urmează: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 9.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Recomandări Înapoi

Un 'Calendar Muzical' dedicat integral lui Camille Saint Saens

Publicat: joi, 15 Decembrie 2016 , ora 11.47

Marcăm 95 de ani de la stingerea din viață a muzicianului francez care a ilustrat de timpuriu o măiestrie creatoare remarcabilă, (dublată de harul pianistului concertist) într-o impresionant de largă paletă a genurilor componistice, de la partiturile simfonice și concertante la cele de operă, de la miniaturi la ample opusuri camerale, de la muzica pentru spectacolele de teatru la cea pentru film. Camille Saint Saens avea 86 de ani când a murit (în 16 decembrie 1921, pe teritoriul Algeriei) dar cariera sa număra peste 7 decenii de prezențe pe scene și pe afișele vieții muzicale, căci la 10 ani aparea ca solist al unui program cu al 3-lea concert pentru pian de Beethoven și cel în Si bemol major de Mozart, alături de alte pagini de Bach, Handel sau Hummel; chiar și primele sale uverturi și simfonii au fost realizate pe când autorul avea doar 15 ani!

Intr-o epocă în care muzicienii francezi erau preocupați mai ales de scena lirică, orientându-se în primul rând spre genul operei, Camille Saint Saens a dăruit instrumentiștilor câteva strălucitoare pagini concertante, de proporții variate, reliefând într-o evidentă abordare romantică și elementele de bravura specifice pianului, violinei sau violoncelului dar și o atmosferă poetică, interiorizată, o discretă amprentă a sensibilității expresive.

Născut în oct 1835, Saint Saens a început lecțiile de pian cu o mătușă a sa, la doar 2 ani și jumătate, la 3 realizând prima sa compoziție iar la 7 a beneficiat de îndrumări în această direcție creatoare. El însuși ar fi afirmat mult mai târziu că a scrie muzică era pentru el ceva la fel de firesc cum este apariția merelor pe crengile pomului ! Precocitatea și efervescența demonstrate în domeniul artistic au fost dublate de o excelentă pregătire academică, orientată și spre matematici superioare dar și spre asimilarea mai multor limbi străine… Din copilărie și pănă spre 80 de ani, Camille Saint Saens s-a aflat pe afișele vieții muzicale, cariera sa de pianist concertist promovând propriile sale opusuri.

Image result for camille saint saens

Spațiul Calendarului muzical din 17 decembrie, de la 15,05, nu ne permite decât sugerarea câtorva dintre numeroasele direcții reliefate de Camille Saint Saens în plan componistic, la care am alăturat și un rar document sonor: muzicianul francez la pian, în 1919, la 84 de ani înregistrând un fragment de virtuozitate...

Anca Ioana Andriescu