ACUM:
0.13
Adagietto
În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...
Urmează: 0.55 Imnul de stat
Apoi: 1.00 Notturno produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio

Arhivă : Recomandări Înapoi

Aniversare José Carreras - 70, la 'Opera și vedetele ei'

Publicat: vineri, 2 Decembrie 2016 , ora 11.26

Un glas inconfundabil, o mare sensibilitate muzicală, o figură carismatică. Sunt calitățile evocate deseori de cronicari atunci când l-au descris pe tenorul José Carreras.

La 40 de ani, când era la apogeul carierei sale, doctorii l-au diagnosticat cu leucemie și a avut una din zece șanse de supraviețuire. Au trecut de atunci trei decenii, José Carreras reușind să-și serebeze în 5 decembrie 2016 ce-a de-a 70 - a aniversare. Tenorul spaniol se mândrește astăzi și cu Fundația "Joseph Carreras" născută din lupta proprie cu leucemia.

De numele său se leagă și renumita triadă a celor mai mari tenori ai veacului trecut pe care a alcătuit-o împreună cu Luciano Pavarotti și Placido Domingo. José Carreras a venit cu ideea de a forma această triadă, iar dragostea pentru fotbal i-a făcut să debuteze, în această formulă, pentru a marca deschiderea Cupei Mondiale - ediția anului 1990 - desfășurată în Italia. Impactul a fost fără precedent, de atunci cei trei tenori Pavarotti - Domingo - Carreras - aducând milioane de oameni către muzica de operă.

Pe scena lirică, fiecare rol abordat de José Carreras a însemnat, pe de-o parte, colaborarea cu parteneri, dirijori și regizori celebri, iar pe de alta, apariții răsplătite cu îndelungi aplauze în cele mai importante teatre lirice ale lumii. Un repertoriu impresionant ce însumează peste 60 de personaje întruchipate pe scenă, multe partituri în genul muzicii vocal simfonice, musicalului, zarzuelei, canzonetei și o discografie ce depășește 150 de înregistrări vândute în 85 de milioane de exemplare.

Toate acestea încununează o carieră de peste patru decenii, începută în 1972 la Teatrul Regio din Parma cu Rodolfo din opera "Boema". În opera pucciniană, dar și în "Lucia di Lammermoor" de Gaetano Donizetti și musicalul "Poveste din Cartierul de Vest" de Leonard Bernstein îl veți asculta pe tenorul José Carreras la rubrica "Opera și vedetele ei". (marți, 6 decembrie, ora 11.00 - Arpeggio)

Jeanine Costache