ACUM:
23.43
Sunete contemporane
Creații contemporane românești
Urmează: 0.13 Adagietto În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...
Apoi: 0.55 Imnul de stat

Arhivă : Recomandări Înapoi

Integrala simfoniilor de Beethoven în Festivalul 'Styriarte': 'Concerte de 5 stele', 28-30 noiembrie 2016

Publicat: joi, 24 Noiembrie 2016 , ora 18.47

            Seria celor 9 simfonii de Beethoven cu ansamblul Concentus Musicus din Viena, un proiect al regretatului dirijor Nikolaus Harnoncourt pentru ediția 2016 a Festivalului 'Styriarte' din Graz, a fost preluat anul acesta de tânăra dirijoare americană Karina Canellakis (simfoniile 1, 2, 7 și 9), dirijorul francez Jérémie Rhorer (simfoniile 3 și 6) și dirijorul columbian Andrés Orozco-Estrada (simfoniile 4, 5 și 9. 

        Pentru prima oară, pe scena Festivalului 'Styiriarte' din Graz, monumentala creație simfonică beethoveniană a răsunat în sonoritatea în care Ludwig van Beethoven a imaginat cele 9 simfonii – integrală prezentată vara aceasta de ansamblul de instrumente de epocă Concentus Musicus din Viena, într-o serie de 5 concerte, între 26 iunie și 23 iulie, la Stefaniensaal în Graz, scenă de concert cunoscută și drept “sora cea mică” a Sălii de Aur de la Musikverein din Viena. 


Karina Canellakis, Dirigentin © Werner Kmetitsch
Karina Canellakis, Dirigentin


            Este o continuare a proiectului demarat anul trecut cu 'Missa solemnis' în istorica interpretare a dirijorului Nikolaus Harnoncourt, concert odată cu care maestrul austriac anunța, oficial, retragerea sa de pe scena publică. Stingerea din viață a dirijorului austriac, anul acesta, în 5 martie, a  impus drept obligație de onoare, în programul Festivalului Styriarte, necesitatea finalizătii acestui proiect Beethoven, rezultat în urma unor cercetări de o viață,- o moștenire vie continuată, în memoria lui Nikolaus Harnoncourt, de ansamblul său de suflet, pe care l-a fondat în 1953: Concentus Musicus din Viena.

Trei concerte din această integrală a Simfoniilor de Beethoven cu ansamblul Concentus Musicus din Viena pe scena Festiavalului Styriarte, 2016 – în trei ediții consecutive ale emisiunii Concerte de 5 stele:

Luni, 28 noiembrie, ora 15,30 Seria Ludwig van Beethoven (I): Simfoniile  a II-a op. 36 în Re major și a VII-a op. 92 în La major (dirijoare Karina Canellakis)

Marți 29 noiembrie, ora 15,23 : Seria Ludwig van Beethoven (II): Simfoniile a VI-a op. 68 în Re major  „Pastorala”  și a III-a op. 55 în Mi bemol major „Eroica” (dirijor Jeremie Rhorer)

Miercuri, 30 noiembrie, ora 15,30 Seria Ludwig van Beethoven (III): Simfoniile a IV-a op. 60 în Si bemol major și a V-a op. 67 în do minor (dirijor Andres Orozco-Estrada)

Ana Voinescu