ACUM:
10.00
Arpeggio
3 ore cu și despre Interpretul zilei, Opera si vedetele ei, CD Review.
Urmează: 12.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 12.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Recomandări Înapoi

Remus Azoiței și Concertul pentru vioară de Ceaikovski, alăturat Sonatei 'Torso' de Enescu

Publicat: marți, 8 Noiembrie 2016 , ora 15.13

"Multă lume mă întreabă care este cel mai greu concert pentru vioară și îmi este foarte dificil să răspund pentru că și Concertul de Brahms și cel de Ceaikovski sau cel de Beethoven sunt foarte complexe... Însă dacă cineva mă întreabă: care este cel mai MARE, cel mai GLORIOS concert pentru vioară nu pot da decât un singur răspuns: cel de Ceaikovski! De ce? Pentru că dacă te duci în sală și peste câteva momente va intra un solist violonist pentru a interpreta această lucrare vă garantez că este o anumită "electricitate" în atmosferă, o stare de așteptare, de aspirație către ceva deosebit... Asta înseamnă Concertul de Ceaikovski: și tehnic, și muzical, și ca anvergură..."

Sunt doar câteva dintre cuvintele prin care violonistul Remus Azoiței a portretizat la microfon locul pe care îl ocupă acest op.35 din creația lui Piotr Ilici Ceaikovski în propria sa abordare a repertoriului violonistic.

Să fi fost oare influențat în acele momente ale dialogului de faptul că se pregătea să asculte două versiuni ale acestei capodopere componistice în Finala Concursului Internațional "George Enescu" ediția 2016 - o competiție în al cărui juriu s-a aflat? Cu toată forfota celor din jur, care se sesizează în decorul sonor al dialogului, Remus Azoiței a rămas sincer și evident entuziasmat de această generoasă partitură solistică, pe care a interpretat-o în 2002 într-o înregistrare de studio alături de Orchestra Națională Radio și pe care o va aduce din nou pe meleaguri românești în primăvara anului viitor...

Pasionat interpret al creației enesciene, Remus Azoiței a optat - în continuarea întânirii sale sub semnul capodoperei - pentru Sonata "Torso", selectând o versiune păstrată dintr-un recital din noiembrie 2009, de la Ateneul Român, alături de pianistul Eduard Stan...


Întâlnirile sub semnul capodoperei - joi 10 noiembrie, de la ora 20.00 și, în reluare, sâmbătă 12 noiembrie, de la ora 13.05.

Anca Ioana Andriescu