Arhivă : Recomandări Înapoi

La mulți ani, Rudolf Buchbinder!

Publicat: luni, 7 Noiembrie 2016 , ora 18.11

“Cunoașterea îți conferă libertate” susține Rudolf Buchbinder, pianistul care a interpretat de 50 de ori, în cariera sa, integrala celor 32 de sonate pentru pian de Ludwig van Beethoven.

       S-a lansat în anii '60, ca autor de integrale, odată cu înregistrarea creației pentru pian de Joseph Haydn care i-a adus Grand Prix du Disque, urmată de o primă versiune a celor 32 de sonate de Beethoven. Au urmat integrale concertante Mozart și Brahms, în compania regretatului dirijor Nikolaus Harnoncourt și a Orchestrei Regale Concertgebouw din Amsterdam - și, mai recent, în colaborare cu Zubin Mehta și Filarmonica din Viena. În 2011, Rudolf Buchbinder lansa și primul său DVD cu integrala Concertelor de Beethoven, la Musikverein, cu aceeași Orchestră a Filarmonicii din Viena.

      Cu toată experiența sa, de o viață, pianistul vienez analizează în continuare cu meticulozitate fiecare partitură înainte de a urca pe scenă. Pasionat de sonatele beethoveniene, a analizat zeci de ediții, șocat fiind, mărturisea, de erori descoperite chiar și în așa numitele Urtext, pentru a se opri, într-un final, la ediția îngrijită de Franz Liszt. “Aici am găsit doar ceea ce a dorit Beethoven să noteze. Mi se pare uluitor faptul că Liszt – care în nici un caz nu era un pianist slab! – totuși nu a făcut nici o completare, nu s-a amestecat deloc, a păstrat doar indicațiile originale.” declară pianistul austriac, deținător al unei impresionante colecții de ediții complete cu cele 32 de sonate de Beethoven (35 de ediții!), într-un interviu oferit Mariei Monica Bojin cu ocazia prezenței sale la București, în 2013, în Festivalul Internațional “George Enescu”, atunci când interpretat “de 5 ori Beethoven”: integrala concertelor pentur pian și orchestră, în dublă calitate de pianist și dirijor al Orchestrei Filarmonicii “George Enescu”.

     Cu un repertoriu de la Bach la contemporani,  acest interpret cu o forță și pasiune de neegalat, , a publicat și două cărți: un volum autobiografic, Da Capo (2008) și Mein Beethoven – Leben mit dem Meister (2014).

Image result for buchbinder beethoven meine liebe

Portret aniversar: Rudolf Buchbinder la 70 de ani! în două ediții consecutive ale emisiunii “Concerte de 5 stele” - înregistrarea concertul aniversar care i-a fost dedicat la începutul anului, în 10 ianuarie, pe scena Semperoper din Dresda, un program Mozart-Weber în care a fost solist și dirijor al Capelei de Stat din Dresda și un recital de sonate pe care l-a susținut în Festivalul "Beethoven" din Varșovia în 28 martie 2013, opusuri de Haydn, Beethoven și Schubert.

(emisiunea “Concerte de 5 stele” din 10 și 11 noiembrie, de la ora 15 și 30 de minute).

Ana Voinescu