Arhivă : Recomandări Înapoi

Dirijorul Iosif Conta - Interpretul zilei de 8 noiembrie la Arpeggio

Publicat: luni, 7 Noiembrie 2016 , ora 13.58

Se împlinesc astăzi 10 ani de la trecerea în eternitate a dirijorului care a marcat timp de mai bine de o jumătate de secol destinul Orchestrei Naționale Radio: Iosif Conta. S-a născut la 14 septembrie 1924, în comuna Bârzava (jud. Arad) și a urmat școala generală în localitatea natală, apoi studii muzicale la Conservatorul din Arad. S-a perfecționat la Timișoara, București și Londra, bucurându-se de aprecierea unor maeștri precum Sir Thomas Beecham, Constantin Silvestri, George Georgescu si Teodor Rogalski. În 1954 a fost numit la conducerea Orchestrei Naționale Radio, în fruntea căreia va sta peste 50 de ani, însumând aproape 500 de concerte în țară și pe cele mai mari scene ale lumii, precum și nenumărate înregistrări radio și TV.

Iosif Conta a ocupat timp de mulți ani și catedra de profesor la Academia Națională de Muzică din București; a fost membru al Academiei "Tiberiana" din Roma și membru fondator al Centrului Internațional de Studii Muzicale. În anul 1964 i s-a decernat onorantul titlu de "Artist Emerit", fiind apoi distins cu alte numeroase titluri de merit naționale și internaționale. Maestrul Iosif Conta s-a stins din viață la data de 8 noiembrie 2006, la București.

În ziua în care îl comemorăm pe acest renumit muzician, la 10 ani de la trecerea sa în eternitate, vă invităm să ascultați, la Arpeggio, trei dintre înregistrările sale, cu Missa Încoronării de Mozart, Rapsodia a II-a de Enescu și poemul simfonic "Ucenicul vrăjitor" de Dukas. Marți, 8 noiembrie, de la ora 10.00.

Monica Isăcescu