Arhivă : Recomandări Înapoi

Silvia Marcovici la Intâlnirile sub semnul capodoperei

Publicat: miercuri, 2 Noiembrie 2016 , ora 14.17

Am reîntâlnit-o pe violonista Silvia Marcovici acum câteva săptămâni cu prilejul ediției 2016 a Concursului Internațional "George Enescu" din al cărui juriu a făcut parte. Cu multă amabilitate a găsit câteva minute pentru a încredința microfonului câteva gânduri despre ... partituri pe care le consideră cu adevărat capodopere, între numeroasele titluri cărora le-a oferit de-a lungul carierei sale solistice versiuni interpretative strălucitoare. In ambianța forfotei discuțiilor membrilor comisiei care se pregătea pentru un nou marathon al competiției dedicate memoriei lui Enescu, doamna Silvia Marcovici a eleminat rapid din lista lucrărilor înregistrate de domnia sa câteva opusuri, specificând că - din punctul său de vedere - acestea nu se încadrează în categoria "valorii artistice" pe care o impune o asemenea etichetă. Din bogata sa "zestre" de concerte a repertoriului său (dintre cele ale căror variante înregistrate le putem oferi ascultătorilor la Radio România Muzical) a ales Concertul de Jean Sibelius, într-o versiune discografică semnată sub bagheta lui Neeme Jarvi cu aproape două decenii în urmă... Acea flacără expresivă, acea vibrație cuceritoare, acea forță de a transmite fiorul muzicii romantice apare copleșitoare în aceste sonorități !

Selecția Silviei Marcovici s-a oprit apoi asupra unui moment cameral de proporții mai restrânse dar care - după cum a mărturisit artista - i-a oferit mereu ocazia de a descoperi noi valențe interpretative, de nenumăratele ori când l-a cântat, adesea ca...bis, la final de recital: Schezo din Sonata FAE de Johannes Brahms, dintr-un program prezentat la Ateneul Român în 2009, alături de Aimo Pagin, fiul său pianist... Pentru a completa spațiul alocat emisiunii, am inclus și selecțiuni din Trio-ul nr.1 de Felix Mendelssohn, care a răsunat în aceeași seară, pe scenă aflându-se și violoncelistul Marin Cazacu. Fațete stilistice distincte, într-o autentică tălmăcire romantică...

Silvia Marcovici vorbind și cântând la Radio România Muzical - Joi 3 noiembrie de la 20 și în reluare sâmbătă 5 noiembrie, de la 13,05.

Anca Ioana Andriescu