Arhivă : Recomandări Înapoi

Cutia cu sunete a secolului XX - Bucureștiul muzical de altădată, 1 noiembrie

Publicat: luni, 31 Octombrie 2016 , ora 8.44

1 noiembrie 1928 - în peisajul bucureștean își face aparția o nouă minune a lumii, o cutie sonoră ce avea să producă schimbări considerabile în viața de zi cu zi a tuturor. Desigur este vorba despre radioul românesc - o instituție nouă, în care, după cum afirmau vocile vremii, "muzica răsună când dorești, iar sufletul se cultivă numai prin simpla osteaneală de a asculta", sau cum spunea scriitorul Emanoil Bucuța "radiofonia - un fel de telefon care vorbește pentru toți, din izvoare tainice și nevăzute". Ca orice început a fost greu. Până ca ascultătorii să se deprindă cu acest contact cu exteriorul, cu lumea, printr-o cutie sonoră ce oferea cuvântări, muzică, știri și poezie sau, mai simplu, valori civilizatoare ale umanității, și să devină parte integrantă din viața românilor a fost nevoie de multe demersuri pentru a concepe și organiza o grilă de programe ambițioasă, plină de cultură.

Până la acel "Alo, Alo, aici Radio București" din 1 noiembrie 1928, ora 17.00, urmat de cuvântarea profesorului Dragomir Hurmuzescu, în calitate de președinte al Consiliului de Administrație, a existat o perioadă destul de lungă de pregătire. În lume, încă din 1921 își făcuseră apariția transmisiile și recepțiile, iar la noi de-abia în 1925 s-a înființat Societatea Prietenii Radiofoniei, din inițiativa Societății Române de Fizică.

O sumară incursiune în istoria începuturilor radiodifuziunii române marți, 1 noiembrie la ora 17.05 (în reluare sâmbătă, 5 noiembrie de la ora 10.00) la Bucureștiul muzical de altădată.

Liviu Pețu