ACUM:
23.43
Sunete contemporane
Creații contemporane românești
Urmează: 0.13 Adagietto În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...
Apoi: 0.55 Imnul de stat

Arhivă : Recomandări Înapoi

Dmitri Bașkirov - 85 de ani - Interpretul zilei la Radio România Muzical

Publicat: vineri, 28 Octombrie 2016 , ora 10.08

Dmitri Bașkirov s-a născut pe 1 noiembrie 1931 în Georgia, la Tbilisi. A absolvit Conservatorul Ceaikovski din Moscova la clasa profesorului Alexander Goldenweiser și a devenit faimos după câștigarea Marelui premiu al Concursului Marguerite Long de la Paris, în 1955. Pianistul a cântat alături de marile orchestre ale lumii și dirijori printre care se numără Daniel Barenboim, Kurt Mazur, Zubin Mehta, John Barbirolli și Wolfgang Sawallisch. A realizat de asemenea numeroase turnee alături de Cvartetul Borodin.

Importanta activitate interpretativă a lui Dmitri Bașkirov a fost întreruptă în 1980, când autoritățile soviective nu i-au acordat permisiunea de a apărea în vest. Doar 8 ani mai târziu a putut să plece din nou din Uniunea Sovietică și a concertat cu mare succes în Elveția, Anglia, Franța, Italia, Germania, Spania, Portugalia, România, Israel.

Pe lângă cariera concertistică, Dmitri Bașkirov este un foarte apreciat pedagog - predă la Conservatorul din Moscova, la Școala Superioară de Muzică Regina Sofia din Madrid și în cadrul Academiei Internaționale de pian "Lacul Como" din Italia. Printre foștii săi studenți se numără mulți câștigători de premii internaționale, precum Jonathan Gilad, Boris Bloch, Arcadi Volodos și Dang Thai Son.

Dmitri Bașkirov este membru al juriului unor importante competiții de pian și este invitat să ofere cursuri de măiestrie în marile centre culturale ale lumii.

Luni, 31 octombrie, Dmitri Bașkirov, care împlinește o zi mai târziu vârsta de 85 de ani, este Interpretul zilei la Radio România Muzical - îl veți asculta, de la ora 10.00, interpretând Sonata nr.16 în la minor de Franz Schubert și Concertul op.20 în fa diez minor de Aleksandr Skriabin!

Andreea Chiselev