ACUM:
7.00
Musica viva
Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Urmează: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 9.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Recomandări Înapoi

Pianistul Matei Varga - Interpretul zilei de 27 octombrie la 'Arpeggio'

Publicat: miercuri, 26 Octombrie 2016 , ora 11.28

Dintotdeauna am fost fascinată de aptitudinile excepționale, farmecul muzical și verbal, de fluența și bogăția ideilor lui Matei Varga. Încă din anii școlii primare se remarcase. Era încă de atunci o mică vedetă. Știam că studiază cu două doamne profesoare extrem de apreciate în lumea muzicală românească, Ana Pitiș și Ioana Minei, că este un copil care se remarcă nu numai prin talent, ci și inteligență.

Între timp, limbajul lui Matei Varga a căpătat, în mod firesc, și mai multă consistență persuasiune, s-a îmbogățit în urma diverselor experiențe muzicale pe care le-a trăit nu doar în România, ci și în SUA, unde a studiat, sau în țările în care a concertat. Matei Varga, pianistul care pe 29 octombrie va împlini 36 de ani și care în peisajul cultural atât de bogat al New York-ului a reușit să-și definească propriul drum, este Interpretul zilei la Arpeggio joi, 27 octombrie.

Absolvent al Universității Naționale de Muzică din București la clasa prof. Sandu Sandrin, a obținut Diploma de Master și cea de Studii Profesionale ale Colegiului Mannes. În octombrie 2008 a debutat la Zankel Hall, una dintre sălile celebrului complex Carnegie din New York, un debut care a fost remarcat de cronicarii americani, iar evoluția sa de la Konzerthaus, Berlin, din august 2009, a fost descrisă de Wolfgang Schrieber de la Süddeutsche Zeitung, drept "magică".

Matei Varga este deja laureat al Concursurilor Internaționale de la Porto, "Maria Canals" de la Barcelona, "George Enescu" din București, precum și al Concursului "Vendome" , unde a primit un premiu special oferit de pianista Elisabeth Leonskaja, membră a juriului competiției. Acestea sunt doar o parte dintre distincțiile pe care tânărul muzician le-a obținut până în momentul de față, ca recunoaștere a talentului său deosebit. În emisiunea Arpeggio îl vom asculta interpretând Sonata op.24 nr.1 de George Enescu, dar și una dintre cele mai recente înregistrări ale sale - Suita-fantezie alcătuită de Matt Van Brink pe teme din muzica baletului Lacul lebedelor de Ceaikovski.

Monica Isăcescu