Arhivă : Recomandări Înapoi

Pianistul turc Fazil Say - Interviu pentru 'Poveștile de succes ale muzicii'

Publicat: luni, 24 Octombrie 2016 , ora 22.56

Joncțiunea dintre marile plăci tectonice înseamnă în același timp pericolul seismelor devastatoare dar și premisa realizării celor mai rezistente construcții la temutele cutremure. Tot faliile tectonice desenează harta spectacolului vulcanilor, devastatori și, în același timp, generatori ai celui mai fertil sol din câte s-au văzut (cele mai apreciate soiuri de cafea, spre exemplu, se cultivă pe astfel de versanți). Fenomenul pare să fie similar și în cazul confluenței dintre marile civilizații - acolo vei regăsi, între altele, și manifestări culturale dintre cele mai fertile și mai interesante.

Personal, am o slăbicine pentru o astfel de manifestare cu care suntem mai familiari decât am crede - cea a Turciei de azi. Nuri Bilge Ceylan sau Orhan Pamuk sunt două dintre numele cele mai aclamate ale momentului când vine vorba de Turcia culturală, iar cine se minunează de forța și prospețimea modului lor de a se exprima (așa cum mi se întâmplă, din fericire, și mie) are toate motive să-și extindă domeniul curiozității către fenomenul mai amplu la istoriei Turciei (fundalul fertil în care, ne place sa nu ne place, s-a afirmat și enciclopedistul Dimitrie Cantemir).

În acest peisaj ni se recomandă cu intensitate și Fazil Say, artistul turc în vârstă de 46 de ani care, cred că nu greșesc, reprezintă cel mai sonor nume al muzicii din țara sa din perspectivă internațională, în momemtul de față. Exotic, plin de forță, direct și enigmatic în același timp, punte peste Bosfor între Orient și Occident (pentru că este și compozitor), adulat sau respins fără rezerve, Fazil Say oferă, dincolo de orice obiecții, spectacolul universului său sonor interior perfect saturat de culoare și dinamism, un spectacol care cu siguranță nu plictisește.

Mă interesează foarte mult muzica veche și cea tradițională, mai ales din perspectiva de compozitor, care ar trebui să încerce și să experimenteze orice este posibil pe teren sonor. De aceea îmi place să ascult foarte multă muzică tradițională, folclor, inclusiv cel românesc, care-mi place foarte mult. Este foarte vulcanic, neîmblânzit și melodios, este minunat.

Mai mult și mai multe despre Fazil Say, pianistul și compozitorul, vă las să descoperiți ascultând "Poveștile de succes ale muzicii"; în 30 octombrie și 6 noiembrie, de la ora 10,00, la Radio România Muzical.


Ștefan Costache