Arhivă : Recomandări Înapoi

Remember - Galina Vișnevskaia- rubrica Opera și vedetele ei, 25 octombrie

Publicat: vineri, 21 Octombrie 2016 , ora 10.40

"Regina"- au supranumit-o cronicarii pe Galina Vișnevskaia, soprana născută cu nouă decenii în urmă, pe 25 octombrie 1926.

Pe scenă a avut o înfățișare maiestuoasă, strălucind mai bine de două decenii la Teatrul Mare din Moscova. Boris Pokrovski unul dintre directorii Teatrului Balșoi spunea despre despre cântăreața rusă că are "abilități extraordinare muzicale și vocale, farmec teatral, un temperament aprins, naturalețe pe scenă și o sinceritate dezarmantă". O altă divă a operei ruse, Elena Obraztsova, a vorbit despre Vișnevskaia ca despre o perfecționistă, afirmând: "Tot ce a făcut, a făcut bine".

In 1974, când multe artiste ajung la apusul carierei, Galinei Vișnevskaia i s-au deschis porțile prestigioaselor teatre Scala din Milano, Covent Garden din Londra, Operei Mari din Paris și Operei Metropolitan din New York, criticii plasând-o printre cele mai mari cântărețe din a doua jumătate a secolului XX. A excelat în repertoriul rus în care a și cunoscut debutul - în 1952 cu Tatiana din opera "Evgheni Oneghin" de Piotr Ilici Ceaikovski.

În 1955, Galina Vișnevskaia l-a cunoscut pe violoncelistul și dirijorul Mstislav Rostropovich, cei doi unindu-și destinele într-o căsătorie care a durat peste cinci decenii, până la moartea marelui muzician, în 2007.

Compozitori ruși, precum Dmitri Șostakovici, au scris pentru Galina Vișnevskaia. Șostakovici a semnat pentru ea două cicluri de cântece și o orchestrație la "Cântece și dansuri ale morții" de Musorgski.

La rubrica Opera și vedetele ei - căreia îi este dedicată - veți asculta vocea celebrei soprane ruse în câteva înregistrări din creația lui Nikolai Rimski Korsakov, în 25 octombrie, de la ora 11.00.

Jeanine Costache