ACUM:
7.00
Musica viva
Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Urmează: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 9.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Recomandări Înapoi

La mulți ani, Marin Cazacu!

Publicat: joi, 29 Septembrie 2016 , ora 12.49

Născut pe 30 septembrie 1956, Marin Cazacu a studiat violoncelul la Liceul de muzică Dinu Lipatti din București cu profesorul Ion Urcan, apoi la Conservatorul de stat Ciprian Porumbescu cu renumiții profesori Serafim Antropov și Aurel Niculescu. S-a perfecționat la Weimar cu profesorul Mezö Lászlo și a fost asistentul maestrului Radu Aldulescu la cursurile de măiestrie de la Costinești și Sinaia. Marin Cazacu este laureat al concursurilor internaționale de la Geneva, Markneukirchen, Leipzig, Bologna și Belgrad.

Din anul 1983, Marin Cazacu este solist concertist al Filarmonicii George Enescu, desfășurând o activitate intensă atât în România, cât și în Europa, Asia și cele două Americi. A apărut în diverse formații camerale alături de artiști prestigioși ca Valentin Gheorghiu, Vladimir Orlov, Radu Aldulescu, Viktor Tretiakov, Mihaela Martin, Mirel Iancovici, Silvia Marcovici, Jeremy Menuhin și ca membru al trioului Pro Arte (ansamblul cameral oficial al Filarmonicii George Enescu) și colaborator al cvartetului Voces. Numele său a figurat adesea pe afișele unor festivaluri importante, precum cele de la Berlin, Bratislava, București, Hong-Kong, Macao, München, Milano, Osaka, Singapore, Seoul, Sofia, Tokio, Valencia, Veneția.

Din anul 1992, Marin Cazacu este cadru didactic la Universitatea Națională de Muzică din București, studenții săi afirmându-se cu succes pe scene din țară și din străinătate. În 1998, violoncelistul Marin Cazacu – Interpretul zilei în cadrul emisiunii Arpeggio – a fondat cvartetul Cellissimo - împreună cu Alexandra Guțu, Răzvan Suma și Olga Mănescu -, iar cu studenții săi susține recitaluri de 8 până la 12 violoncele în formația Violoncellissimo.

În 1999, Marin Cazacu a înființat Festivalul Internațional Enescu și muzica lumii, care se desfășoară în fiecare vară la Sinaia, în preajma aniversării zilei de naștere a marelui muzician (19 august 1881). O altă mare reușită a violoncelistului Marin Cazacu este fondarea Orchestrei Române de Tineret, în 2008, primul ansamblu de acest tip din țara noastră – care s-a remarcat deja și la nivel internațional.

În anul 2004, Marin Cazacu a fost decorat cu Ordinul Meritul cultural în grad de Cavaler, iar în 2006 a obținut titlul de Doctor în Muzică cu Summa cum laude, susținând lucrarea Concertele pentru violoncel și orchestră în creația românească de la Constantin Dimitrescu la Pascal Bentoiu.  Excelent muzician, așa cum l-a descros dirijorul Ghennadi Rojdestvenski, Marin Cazacu a realizat numeroase înregistrări, iar aparițiile sale scenice sunt primite întotdeauna cu entuziasm de public. 

Portretul muzical al violoncelistului Marin Cazacu va fi conturat cu înregistrări cu lucrări de George Enescu și Antonin Dvorak. Vom avea de asemenea plăcerea de a vorbi în direct cu renumitul interpret și de a îi ura La mulți ani!

Vineri, 30 septembrie, la Arpeggio, începând cu ora 10.00!

Andreea Chiselev