Arhivă : Recomandări Înapoi

Compozitori aniversați în toamna anului 2016 la 'Sunete contemporane'

Publicat: luni, 26 Septembrie 2016 , ora 15.42

Luni, 3 octombrie va fi o emisiune dedicată compozitorului Costin Cazaban, născut în 1946. Și-a desfășurat cariera în Franța, a fost Doctor al Universității din Paris cu teza "Temps musical / Espace musical comme fonctions logiques", s-a stins din viață în capitala franceză, in 2009. Din muzica lui Costin Cazaban am selectat două lucrări, "Naturalia III" și "Solve e coagula".

Marți, 4 octombrie veți redescoperi personalitatea compozitorului clujean Adrian Pop, am realizat și un interviu cu acest muzician, care va fi difuzat pe parcursul emisiunii. Adrian Pop a deprins arta compoziției de la tatăl său, dirijorul și compozitorul Dorin Pop apoi a studiat cu Sigismund Toduță și Cornel Țăranu, a fost legat de-a lungul carierei de orașul natal, este doctor în muzicologie cu teza "Recviemul românesc" și a fost Rector al Universității de Muzică din Cluj-Napoca în perioada 2008-2012. Din creația sa veți asculta "Cadenza" pentru violoncel solo, "Hexagon" pentru percuție și "Solstițiu" pentru orchestră.

Miercuri, 5 octombrie vom difuza lucrări de Ana-Maria Avram, o compozitoare care a îmbrățișat stilul muzicii spectrale, a fost printre cei care au inițiat în anul 2003 Festivalul European "Spectrum XXI" împreună cu Institutul Cultural Român. Lucrările pe care le-am ales din creația compozitoarei Ana Maria Avram sunt Concertul pentru vioară și orchestră apoi "Swans" III pentru orchestră de coarde.

Iar joi, 6 octombrie vă veți delecta cu muzica dar și cu prezența compozitoarei Doina Rotaru, invitată și ea a emisiunii Sunete contemporane, a studiat cu Tiberiu Olah la București și Theo Loevendie la Amsterdam, a participat la numeroase workshop-uri pe teme de compoziție în diverse țări europene, a primit comenzi de lucrări care i s-au cântat în Europa, Asia și cele două Americi, a fost distinsă cu diverse premii de compoziție. Din creația Doinei Rotaru veți asculta "Clocks 3" și "Umbre 3".

Toate emisiunile încep la ora 23.30. 

Laura Ana Mânzat