ACUM:
7.00
Musica viva
Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Urmează: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 9.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Recomandări Înapoi

Intalnire cu o capodopera mozartiana si...nu numai !

Publicat: marți, 20 Septembrie 2016 , ora 21.54

Când se vorbește despre capodopere muzicale, în mod firesc se rostește - de nenumărate ori - numele lui Wolfgang Amadeus Mozart, fie prin creațiile sale destinate scenei muzicale, repertoriului cameral sau simfonic.

Mozart - un punct de reper pentru oricare interpret dar și pentru public. Acea emoție specială a concertului care îi reunește sub semnul fascinației muzicii pe toți cei din sală - aflați pe scenă sau așezați în loji și în rândurile destinate auditoriului - se simte de fiecare dată, chiar dacă se mai întâmplă să apară și unele "scăpări" care pot știrbi limpezimea de cristal a sunetului mozartian... Dirijorul Horia Andreescu a ales pentru o nouă Întâlnire cu...capodopera Simfonia nr.40 în sol minor KV 550 de Mozart- o înregistrare din concertul ansamblului "Virtuozii" susținut în deschiderea Festivalului "Vara magică" din 2015, la Ateneul Român. Mozart re-trăit cu entuziasmul re-descoperirii fiecărei linii atât de transparente și atât de dificil de desenat în plan muzical, pentru a atinge esențializarea liniilor și acel...zâmbet luminos sau nostalgic al expresivității mozartiene.

Imagini pentru virtuozii din bucuresti

Alături de acest moment mai recent al vieții noastre artistice ce evocă Viena clasică, Horia Andreescu propune o lume sonoră italiană, ce preia prospețimea spiritului lui Rossini și o relevă în toată măiestria de orchestrator a lui Respighi ! Această înregistrare de studio stă mărturie și interesantei colaborări dintre dirijorul român și Orchestra Simfonică Radio din Berlin: după mai multe experiențe împreună cu lucrări complicate de secol XX sau cu opusuri de mare amploare, Suita "Dugheana fermecată" de Rossini-Respighi a reprezentat satisfacția de a șlefui miniaturi orchestrale contrastante, cu un limbaj sonor foarte accesibil și colorat, alcătuind un strălucitor "puzzle" muzical !

Anca Ioana Andriescu