ACUM:
7.00
Musica viva
Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Urmează: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 9.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Recomandări Înapoi

Concert de 5 stele cu 2 interpreți români – pe 9 iunie de la ora 15,30

Publicat: marți, 7 Iunie 2016 , ora 12.06

Sala de concert aflată în Patrimoniul UNESCO

Palatul Muzicii Catalane din Barcelona este una dintre cele mai prestigioase sali de concert din lume. În 1997, edificiul a intrat în Patrimoniul Mondial UNESCO, el fiind o reprezentare ideală a culturii catalane. Sala de concerte găzduiește o varietate foarte largă de prestații artistice, de la operă la spectacole de flamengo, de la jazz la recitaluri de orga. Nume de prestigiu ale momentului au concertat pe scena de la Palatul Muzicii Catalane din Barcelona. Printre ele soprana Anna Netrebko , tenorul Rolando Villazon, baritonul Matthias Goerne, și vocea acestui concert din 17 iulie 2015, contratenorul Xavier Sabata.

Un concert baroc

Concertul de 5 stele susținut la data amintită a avut un program baroc cu lucrări semnate Georg Friedrich Händel, Antonio Vivaldi, Johann Adolph Hasse și Nicola Antonio Porpora. George Petrou maestru al baghetei, câștigător al prestigiosului premiu ECHO Klassik și Orchestra sa Armonia Atenea a fost dacă vreți, liantul acestei seri.

Pentru emisiunea din 9 iunie de la ora 15,30, am selectat din acest concert momente din operele Alessandro (1726), Giulio Cesare in Egitto (1724), Orlando (1733), Amadigi di Gaula (1715) și Agrippina (1709) de Georg Friedrich Händel și Farnace (1727) de Antonio Vivaldi în interpretarea contratenorului Xavier Sabata. Dar și momentele instrumentale ale acestui concert, Concerto grosso op 3 nr 4 in Fa Major de Händel, interpretat de Orchestra Armonia Atenea dirijată de George Petrou, Concertul op 3 nr 11 în Sol Major pentru mandolină de Johann Adolph Hasse, solist Theodoros Kitsos și nu în ultimul rând Concerul pentru două viori op 3 nr 8 în la minor de Antonio Vivaldi, înregistrare care îi are ca soliști pe violoniștii de origine română Sergiu Năstasă și Otilia Alitei.

Artiști români în concert

Sergiu Năstasă și-a făcut studiile muzicale în România, dar s-a stabilit în Grecia de mai mutlă vreme. Este un interpret de muzică veche dar îl regăsim și în înregistrări ale unor partiturii de muzică contemporană și pe colona sonoră a unui film grecesc, este vorba despre pelicula "Dust Of Time" a cărei muzică este compusă de Eleni Karaindrou. Alături de soția sa, harpista Mariana Bâldea, Sergiu Năstasă este activ implicat în viața muzicală a țării sale de adopție.

Otilia Alitei este membră a prestigioasei Orchestre "Armonia Atenea", condusă de George Petrou și s-a distins ca solistă interpretă la vioară barocă.

Pe 17 iulie 2015 la Palatul Muzicii Catalane din Barcelona, cei doi români, Sergiu Năstasă și Otilia Alitei au fost soliștii Concertului pentru 2 viori RV 522 în la minor, lucrare ce face parte din colecția de concerte L'estro Armonico publicată de Antonio Vivaldi în 1711.

Iată câteva dintre argumentele pentru care vă invit pe 9 iunie de la ora 15,30 la un Concert de 5 stele, emisiune difuzată numai la Radio România Muzical

Gabriel Marica