Arhivă : Recomandări Înapoi

Shirley Verrett la Opera și vedetele ei, 31 mai

Publicat: joi, 26 Mai 2016 , ora 15.33

"O voce remarcabilă…" - a supranumit-o presa pe Shirley Verrett, artista care s-a dedicat scenei lirice 35 de ani. Glasul cu un ambitus de excepție i-a permis cântăreței să abordeze atât rolurile de mezzosoprană, cât și pe cele destinate sopranelor dramatice, punându-i în dificultate pe cronicarii care n-au știut în ce categorie să o plaseze. "Nu sunt nici mezzosoprană, nici soprană. Sunt doar cântăreață…" - a spus Shirley Verrett care, pe lângă calitățile vocale ieșite din comun, a dat dovadă de inteligență și intuiție în alegerea unui repertoriu adecvat glasului său, aparițiile sale scenice fiind întotdeauna încununate de succes.

Adulată la Opera Metropolitan din New York, Shirley Verrett a cântat atât Norma cât și Adalgisa din opera "Norma" de Vincenzo Bellini. La opera din Paris, artista americană a făcut istorie, cântând în opere puse în scenă special pentru ea, precum: "Moise" de Gioachino Rossini, "Médée" de Luigi Cherubini, "Iphigenia în Taurida" și "Alcesta" de Christoph Willibald Gluck și "Macbeth" de Giuseppe Verdi. Cu Lady Macbeth, cântăreței îi revine onoarea de a deschide stagiunea anului 1975 de la Teatrul Scala din Milano, într-un spectacol regizat de Giorgio Strehler și dirijat de Claudio Abbado. Îndrăgostită de Broadway, Shilrley Verrett a particpat la realizarea musicalului "Carusel" de Rodgers- Hammerstein, producție care a primit cinci premii Tony. Pentru realizările artistice și pentru implicarea în diverse proiecte caritabile, Shirley Verrett rămâne un punct de reper în istoria operei americane.

La 85 ani de la naștere, rubrica Opera și vedetele ei îi este dedicată celebrei cântărețe americane. (Arpeggio, 31 mai 2016, ora 11.00)

Jeanine Costache