Arhivă : Recomandări Înapoi

În universul muzicii cu Oana Pellea - 5 mai

Publicat: miercuri, 27 Aprilie 2016 , ora 16.35

Un dialog purtat cu Oana Pellea și patru emisiuni care au fost difuzate în luna mai a anului 2011. Multă emoție - Oana Pellea a început să lăcrimeze când vorbea despre George Enescu. Iată cum arată începutul dialogului nostru, purtat în cadrul emisiunii pe care o puteți (re)asculta joi, 5 mai, de la ora 11.30.

"Să definim locul muzicii în universul Oanei Pellea. Cei care v-au citit jurnalul își închipuie niște lucruri, dar eu bănuiesc că dincolo de lucrările sau compozitorii care apar în jurnalul dumneavoastră e mult mai mult. Ce scrieți acolo este doar vârful unui aisberg în universul dumneavoastră.

Am o poveste de iubire cu muzica, e adevărat, care durează de multișor. M-am îndrăgostit tot prin coridorul acesta numit armonie, tot dintr-o căutare, înspre un echilibru. Ați văzut că și animalele au preferințe muzicale. Cățelușa mea, fără nici un fel de glumă, se liniștea cu Mozart, pentru că vorba de armonie și s-au făcut și studii în sensul acesta. Ce pot să vă spun? Pot să vă spun că am momente în care chiar așa simt și consider că totul e muzică. Există un al n-lea simț care îți transformă totul în culoare la un moment dat, sau totul în muzică. Există roluri pe care le poți construi muzical. Și chiar dacă nu le construiești planificat, dacă nu de la început îți pui în gând o construcție muzicală, la final, după ce e construcția ridicată în picioare am realizat de multe ori că în sine o poți defini ca o construcție muzicală.


În dialogurile pe care le-am avut cu alți oameni de cultură, ideea aceasta a construcției într-o formă muzicală sau care include o muzică intrinsecă apare deseori. Apare în cărți, iată, apare în construcția unor roluri de teatru. De ce e muzica atât de specială, de fapt? Apropo de faptul că muzica e un al șaptelea simț sau e o altă dimensiune în care trăim… multă lume spune lucrul acesta și, în mod specific, dintre toate artele mai ales la muzică se referă.

Eu cred că e limbaj universal, e un limbaj care folosește emisia de sunet, dar emisia de energie, într-un mod foarte direct. Și-atunci, probabil că din cauza asta deschiderea noastră sau faptul că ne-atinge atât de mult de la animal până la om pe toți… e limbajul acesta absolut universal. Nu trebuie neapărat să ai o cultură vastă ca să poți să fii atins emoțional sau să fii atins de muzică. Trebuie doar să ai răbdare și să ai deschiderea, bunăvoința. Și aripa unei muzici îngerești n-are cum să nu te atingă."



Cristina Comandașu