Arhivă : Recomandări Înapoi

Portret de compozitor: Mihaela Vosganian, 9 mai

Publicat: miercuri, 27 Aprilie 2016 , ora 11.01

Mihaela Vosganian se definește pe sine ca fiind creatoarea "trans-realismului arhetipal", o orientare spiritual-estetică cu două laturi: în primul rând, își dorește regăsirea și transmiterea către ascultători a funcției arhetipale a artei, care s-ar putea exprima pe patru nivele: ritualul-purificarea-vindecarea-extazul. În al doilea rând propune găsirea unei forme de exprimare a supra-realului, denumit de compozitoare "Trans-real" care țâșnește sub forma inspirației din stări de conștiință extinse și din vise.

Compozitoarea care si-a transformat ideile in misiune artistica

Misiunea pe care Mihaela Vosganian și-a asumat-o în creație, implică apropierea de imaginarul multi-dimensional și sublimarea în forme sonore a gândirii. A fost preocupată de aceste idei încă de la absolvirea Universității de Muzică din București în 1985, pe parcursul perioadelor de specializare petrecute la Londra sau Amsterdam și a câștigat mai multe premii de compoziție: "Santa Cecilia Alba Adriatica" (1992, Italia), International New Music Consortium Award (New-York, 1998), Premiul "George Enescu" al Academiei Române (2000), Premiul UCMR pentru creație simfonică (2009). A susținut conferințe, a participat la festivaluri internaționale, a organizat mai mulți ani la rând "Săptămâna Internațională a Muzicii Noi". Mihaela Vosganian abordează cu succes un spectru larg de genuri de la muzica pentru instrumente solo la cea simfonică, de la coruri la muzică de film, operă si balet. A îmbinat adesea formele tradiționale ale muzicii universale cu limbajul sonor complex tipic muzicii contemporane.

Muzica Mihaelei Vosganian va răsuna și la Radio România Muzical, vom difuza lucrările sale "Inquiétude" și "Mega-Dialogue" în cele mai bune interpretări ale momentului, luni, 9 mai, de la ora 23,30, în emisiunea Sunete Contemporane.

Laura Ana Mânzat