Arhivă : Recomandări Înapoi

Modest Musorgski – o 'Filă de calendar' în 28 martie, la Arpeggio

Publicat: vineri, 25 Martie 2016 , ora 12.45

Autorul Tablourilor dintr-o expoziție, al operei Boris Godunov și al altor partituri destinate scenei lirice, al unei lungi serii de miniaturi pianistice sau vocal-camerale, creatorul despre s-au înșirat mereu epitete care să îi definească spiritul inovator, amprenta specifică a armoniilor, universul componistic plin de forță evocatoare... Fior dramatic, robustețe a imaginilor sonore, prestanță monumentală, dar și freamăt liric, culoare personală și bogăție expresivă ...

Modest Musorgski - romanticul rus care s-a stins acum 135 de ani, în 28 martie, la St Petersburg. Abia împlinise 42 de ani și a lăsat în urmă o mare cantitate de opusuri nedefinitivate, pe care Nikolai Rimski Korsakov sau alți contemporani le-au încheiat, orchestrat sau revizuit.

Prețuit de cei din jur pentru compania sa agreabilă (apreciată nu numai de doamnele saloanelor Rusiei țariste), fermecând audiența atunci când cânta la pian, Musorgski a pornit și el către MUZICĂ în calitate de …amator, urmând școala de cadeți pentru a deveni ofițer.

Dar paginile lui - chiar și nedefinitivate - au rămas mărturie harului remarcabil al acestui reprezentat al școlii naționale ruse din perioada romantismului… Tabloul simfonic "O noapte pe Muntele pleșuv" , pagini din opera "Târgul din Sorocinsk" și două miniaturi pentru pian ilustrative pentru ambianța saloanelor vremii sunt reunite în Fila de calendar din 28 martie, la Arpeggio,de la 11,30.

Anca Ioana Andriescu