ACUM:
0.13
Adagietto
În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...
Urmează: 0.55 Imnul de stat
Apoi: 1.00 Notturno produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio

Arhivă : Recomandări Înapoi

Dincolo de culise cu dirijorul Tiberiu Soare

Publicat: sâmbătă, 12 Martie 2016 , ora 9.47

Străzile Berceniului, Liceul Militar de Muzică din București, tuba sunt câteva dintre premisele care s-au întâlnit în formarea uneia dintre cele mai iubite tinere personalități dirijorale românești. Departe de imaginea comun acceptată a șefului de orchestră, Tiberiu Soare își poartă originalitatea cu relaxare, fără emfază, cu o naturalețe însoțită de o inteligență iscoditoare. Pentru dirijorul de 39 de ani, muzica este un fenomen viu, care trăiește în sine însuși și în afara sa, un fenomen cu contururi mereu fascinante, provocatoare, pe care nu se satură niciodată să le descopere, să le redescopere. Și o face în stilul său personal, imaginativ, fără manierisme, pentru că Tiberiu Soare este o natură extrem de directă, căutând neobosit cea mai edificatoare imagine ce-i poate materializa gândurile.

Are carismă, verb alert și o minte pe măsură, mereu pregătită să analizeze, să asocieze, să facă analogii surprinzătoare, să interogheze și să nuanțeze. Nu-i plac definițiile prefabricate, explicațiile insuficient rumegate și concluziile pripite, îl simți frământat mereu, îi sesizezi febrilitatea intelectuală, constant la cote superioare. Căutând online numele lui Tiberiu Soare veți găsi sute de pagini despre activitatea, despre biografia sa dar și multe interviuri relevante. Ce spuneți de încă unul, acordat în exclusivitate pentru emisiunea Dincolo de culise într-o după-amiază de februarie? Un interviu în cadrul căruia am vorbit despre locuri preferate, despre profilul dirijorului modern vs. șeful de orchestră de succes al secolului trecut, despre controversata problemă a interpretării informate istoric, despre Sergiu Celibidache dar și despre viitorul muzicii clasice, printre multe altele. Dacă v-am făcut curioși, vă invit să ne fiți alături luni, 14 martie, de la ora 20.15 (ediție difuzată în reluare sâmbătă, 19 martie, de la ora 13.05), pentru a asculta prima parte a unui dialog ce se va întinde pe durata a patru săptămâni.

Următoarele trei episoade ale interviului cu Tiberiu Soare vor putea fi ascultate în fiecare luni, până la în 4 aprilie 2016, de la ora 20.00, cu reluare sâmbăta, de la 13.05.Ioana Marghita