ACUM:
1.00
Notturno
Produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio.
Urmează: 7.00 Allegro... de weekend Un matinal clasic, într-un tempo vivace.
Apoi: 9.50 Promo Informații despre evenimentele partenerilor noștri.

Arhivă : Recomandări Înapoi

Discul de muzică clasică al anului 2015, în 5 martie la Allegro de weekend!

Publicat: vineri, 26 Februarie 2016 , ora 18.49

Sâmbătă, 5 martie, în cadrul matinalului Allegro de weekend, vă propun ultimul episod din serialul în care v-am prezentat Top 5 discuri de muzică clasică ale anului 2015 - un clasament rezultat prin voturile exprimate de dumneavoastră în cadrul campaniei derulate pe site-ul nostru!

Discul care a strâns cea mai mare notă (4.93 din maximum 5) este semnat de pianista româna Raluca Știrbăț (actualmente stabilită la Viena și susținătoare a  tot ceea ce înseamnă moștenirea enesciană) și cuprinde integrala lucrarilor pentru pian solo de George Enescu. Este vorba de fapt despre un album alcătuit din trei CD-uri. Casa la care a apărut este Hanssler Classic, lansarea la nivel internațional a avut loc în octombrie 2015, iar la București, pe 3 decembrie anul trecut.

Înregistrarile realizate de Raluca Știrbăț în 2010, 2013 și cele mai multe, în 2015, constituie, prin acest album, prima apariție pe disc a tuturor lucrărilor pentru pian finalizate de George Enescu. "Un gest recuperator necesar în anul când s-au comemorat 60 ani de la stingerea din viață a compozitorului", așa cum remarca și Cristina Comandașu, care v-a prezentat la finele anului trecut albumul Ralucăi Știrbăț la Radio România Muzical.

Patru dintre lucrări sunt înregistrate în premieră mondială (La Fileuse, Regrets, Impromptu în Do major și Sonatensatz în fa diez minor), iar alte trei sunt publicate în premieră pe CD (Preludiul din Preludiu și Scherzo în fa diez minor, Barcarola în Si bemol Major, Impromptu în La bemol major).

Așadar, în 5 martie, în jurul orei 8,45, vă invit să vă bucurați de creațiile pentru pian enesciene, așa cum răsună ele pe albumul Ralucăi Știrbăț!

De asemenea, vă invităm să ascultați și să votați discurile intrate deja în competiție pentru campania Votează discul de muzică clasică al anului 2016!

Andreea Chiselev