ACUM:
10.00
Arpeggio
3 ore cu și despre Interpretul zilei, Opera si vedetele ei, CD Review.
Urmează: 12.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 12.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Recomandări Înapoi

Jiűí Bìlohlávek - Interpretul zilei la Arpeggio miercuri, 24 februarie

Publicat: marți, 23 Februarie 2016 , ora 23.24

Miercuri, 24 februarie 2016, șeful de orchestră ceh Jiűí Bìlohlávek împlinește 70 de ani, iar Radio România Muzical marchează momentul aniversar dedicându-i dirijorului rubrica Interpretul zilei din deschiderea emisiunii Arpeggio.

De la ora 10.00 îl puteți urmări pe muzicianul care deține funcția de dirijor principal și director artistic al Filarmonicii Cehe la pupitrul acestui ansamblu, conducând o partitură de Antonin Dvorák - Simfonia a II-a op. 4 în Si bemol major.

Bìlohlávek, venit pe lume la Praga, este de asemenea principalul dirijor invitat al Orchestrei Filarmonicii din Rotterdam. Artistul este recunoscut pe plan internațional atât pentru cariera sa din sala de concert, cât și pentru cea din teatrele de operă. Desigur că Bìlohlávek s-a specializat în interpretarea opusurilor conaționalilor săi - Smetana, Dvorak, Janacek, Suk, Martinu și Fibich, însă partiturile dirijate și imprimate de el includ și compoziții de Beethoven, Brahms, Wagner,Verdi, Mahler, Ravel, Puccini, Busoni și mulți alții. De-a lungul timpului șeful de orchestră ceh a colaborat cu ansambluri de renume, între ele numărându-se și Orchestra Simfonică BBC. În plus artistul a înființat el însuși o orchestră, Philharmonia Praga, împreună cu care a realizat un număr mare de înregistrări.

Bìlohlávek este cunoscut pentru capacitatea sa de a obține sonorități orchestrale echilibrate, pentru precizie și lipsa dorinței de a impune excentricități personale partiturilor pe care le abordează.

În tinerețe Bìlohlávek a studiat violoncelul și abia mai târziu, la Academia de Arte Interpretative din Praga, și-a îndreptat atenția și înspre dirijat. Persoana care l-a influențat cel mai mult din punct de vedere dirijoral a fost Sergiu Celibidache, al cărui asistent a fost, vreme de doi ani, la Stockholm, unde artisutl român conducea Orchestra Radiodifuziunii Suedeze.


Irina Cristina Vasilescu